X
 
 

Страните в ЕС не се разбраха за разпределянето на мигранти

572 0
photo of Страните в ЕС не се разбраха за разпределянето на мигранти
Снимка: Gettyimages.com
Заседанието на вътрешните министри на ЕС в Люксембург за разпределението на мигрантите от Средиземно море претърпя неуспех, след като те не успяха да договорят план за план за автоматичното им преразпределение, предаде ДПА.

Преди две седмици Германия, Франция, Италия и Малта изготвиха временен механизъм, с който обаче нито една страна, членка на ЕС, не се съгласи на заседанието в Люксембург, въпреки обратните очаквания. Австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Пешорн заяви, че страната му няма да участва, понеже "много от държавите членки на ЕС" гледат на плана критично.

Световна банка: Мигрантите помагат на икономиката на Европа и Централна Азия

Темповете на икономически растеж в Европа и Централна Азия се забавят, демографската ситуация се влошава, но миграцията може да помогне...

"Статуквото ще се запази за момента, защото не били договорени никакви квоти за разпределение на мигрантите", заяви италианският министър на вътрешните работи Лучана Ламорджезе.

Що се касае до мнението на България по въпроса - в обща позиция заедно с Гърция и Кипър, обявихме, че настояваме на страните, разположени на Източно Средиземноморския маршрут също да се обърне подобаващо внимание по повод мигрантите така, както на тези, разположени на Централното Средиземноморие.

"Има необходимостта от специфични мерки на ниво ЕС в контекста на европейската солидарност и отговорност, със справедливо разпределение на тежестта, чрез релокация от държавите на първа линия, надеждна политика за връщане към трети страни и по-широка подкрепа за пряко засегнатите държави от ЕС", се посочва в позицията на България, Гърция и Кипър. Държавите настояват и за допълнителни финансови средства за справяне с миграционния въпрос в контекста на следващата Многогодишна финансова рамка 2021-2027.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители