X
 
 

Светият синод на руската църква заседава извънредно за решението на гръцката цръква

2179 20
photo of Светият синод на руската църква заседава извънредно за решението на гръцката цръква
Снимка: БГНЕС
Оценка за последиците от решението на Гръцката църква да признае автокефалията на Украинската православна църква /УПЦ/ и за отношенията между Руската православна църква и Гръцката архиепископия ще бъде дадена от Светия Синод на Московска патриаршия.

Това каза зам.-председателят на Отдела за външно-църковни връзки на Московска патриаршия прот. Николай Балашов само няколко часа след решението на Йерархията на Гръцката църква да признае автокефалията на УПЦ.

Според него "въпреки обоснованите предложения на редица митрополити да се въздържат към момента от приемането на решение, Архиерейският събор на Гръцката църква е приел решение в полза на признаването на УПЦ, при това странно изразявайки надежда, че украинската "автокефалия" може да укрепи отношенията между автокефалните църкви на Велика Русия и Украйна".

Вселенският патриарх Вартоломей лично благодари на Атинския архиепископ Йероним за позицията на събора на гръцката Йерархия и лично на него за признаването на Украинската православна църква, съобщав БГНЕС.

Украйна вече има църква, независима от Русия

Историческият събор на православните свещеници в Киев създадоха Украинска църква, независима от Русия. Това обяви украинският президе...

Киев благодари на Гръцката православна църква

Предстоятелят на автокефалната Православна църква на Украйна киевският /УПЦ/ митрополит Епифаний, благодари на Гръцката православна църква /ГПЦ/ за решението да признае автокефалността на УПЦ.

"Благодаря на моя брат в Христа, председателя на Светия Синод на Гръцката църква, Негово Блаженство Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним, и на всички йерарси, които днес по време на заседанието на Светия Синод на Йерархията подкрепиха позицията и последваха каноническите и исторически решения на Вселенската патриаршия, откривайки пътя към пълноценните взаимоотношения между нашите две поместни автокефални Църкви на всички равнища", каза митрополит Епифаний и добави: Гърция и Украйна, нашите два народа, са свързани със светли страници на история, приятелство и сътрудничество.

Според него "възстановяването на пълното евхаристийно единство и официални връзки между поместните църкви на Гърция и Украйна е още една страница, която ще остане завинаги в тяхната история и сърца!".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нюзуик: ЗАЩО русняците вярват на “църква” изградена от кагебе? https ://www .newsweek.com/why-do-russians-trust-church-set-kgb-802635
 • ciklop50 13 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  Циклопа : "Православието е последното убежище на комунизма”. Збигнев Бжежински ! Същото го казва и Соломончо : "Майната му на православието" ! Ето до къде стига омразата на психара Циклоп !
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  много си се сдухал моето момче/момиче.
  : 1 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Циклопе, усра целия сайт с твоята омраза ! Давай дъртако, докато си още жив .
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  много си се сдухал моето момче/момиче.
  : 1 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Когато Киевска Рус е била държава, варягите на север са били п окожени гащи и са ядали риба и корени. След 15-16 век можем да говорим за нещо като град държава, която има претенции за Втори Рим. Пълни смешници.
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  По указание на руския император всички руски посланици в Цариград по време на църковно-националната ни борба - Титов, княз Лобанов-Ростовски и най-вече граф Игнатиев, правеха всичко възможно българите да не учредят своя независима църква, защото тя е първата стъпка към национална независимост. Без изключение всички църковни водачи са изпращани на заточение по руско настояване пред турските власти виж още ›› заради това, че били бунтари. Ил. Макариоиполски е изпращан три пъти. Бозвели умира на заточение. РПЦ – „П” има двойствено значение. По вярното е РПЦ да се чете Руска политическа църква, а не Руска православна. От векове РПЦ служи на руската имперска идеология.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  В тези дни дойде още една хубава новина за нормалните хора по света. “Вселенска патриаршия разпусна Архиепископията на руските енории в Западна Европа” - https ://dveri.bg/u6u98 - Така нареченото “руско православие” няма да трови повече умовете на хората, защото то е с характеристиките на “ислямска държава”.
  : 4 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  чекистката пУтриаршия
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Руската църква е все повече изолирана от православните църкви, а примерите за намеса и диктат са очевидни у нас и на западните Балкани!Българският синод,ще трябва да се определи на българите ли служи или на КГБ църквата на московите учредена с указ на масовия убиец сталин през 1941г. и днес оглавявана от престъпника, руски агент и мафиот,руски измислен патриарх,вече доказал , че служи на агресивн виж още ›› ата политика на лилипутя - вече нагло ни демонстрира неуваженито си към Българските православни!Българите са против убийствено влияние на извратената руска патриаршия и порусначването на църквите и манастирите ни с двуглави орли и пауни и китайски фототапети АНАТЕМА НА РУСКОТО ЗЛО ПЛЪЗНАЛО ИЗ ЗЕМЯТА НИ.
  : 4 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  1. Кирил не е патриарх, а КГБ генерал, и няма нищо общо с Бог и Църква! 2. Руската църква винаги е била частна криминална организация, защото никога не е била признана за самостоятелна! 3. Ако някой е разколник, то това е КГБ генерала Кирил, и трябва незабавно да бъде отлъчен от църквата и проклет вовеки веков! Амин!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  руската църква служи на дявола
  : 5 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Руски журналист: Всъщност РПЦ няма автономен статут - https ://www .faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/ruski-zhurnalist-tvardi-vsashtnost-rpts-nyama-avtonomen-statut
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  “Православието е последното убежище на комунизма”. Збигнев Бжежински
  : 3 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  БиБиСи: Руската православна църква къса връзка с Константинопол (чети също така: “Църковното” управление на кагебе) https ://www .bbc.com/news/world-europe-45870939
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дойче веле: Отцепването на Украинската Църква е ПОРАЖЕНИЕ ЗА ПУТИН https ://www .taiwannews.com.tw/en/news/3554023
Нагоре
Последно в Актуално