Съдът в Гърция решава съдбата на малката Мария

24065
Съдът в Гърция решава съдбата на малката Мария
Снимка: gettyimages.com

Съдът в Гърция ще се произнесе за бъдещето на "русия ангел" Мария, чиято съдба предизвика огромен интерес в цяла Европа, в първите дни на новата година. 

Детето бе открито в ромски катун в северна Гърция, а се оказа с български родители от Николаево. От два месеца организацията "Усмивката на детето" се грижи за Мария. 

През януари става ясна съдбата на малката Мария

На 7 януари съдът в гръцкия град Лариса ще разгледа случая с 4-годишната Мария, намерена в ромски лагер, чиито родители са български ...

„Във всеки дом на организацията живеят между 25 и 27 деца. Става дума за деца изоставени, малтретирани или отхвърлени от родителите си. Дошли са при нас след прокурорско нареждане. Те са прекарали много труден период вътре в семействата им и това, което ние се опитваме да им създадем е един приятен живот, какъвто заслужава всяко дете. Да се чувства сигурно, да се радва, да е щастливо, да се занимава с това, което то иска, а ние да го подкрепяме да разцъфти с времето. 

И всекидневието му е такова, каквото е всекидневието на всяко друго дете - ще посещава кварталното училище, ще ходи на частни уроци по английски, ще спортува в общинския стадион, за рождения си ден ще направи парти вкъщи и ще покани съучениците си”, обясни Стефания Теку, социален работник, пред bTV. 

Неслучайно в домовете на "Усмивката на детето" няма регистрирано нито едно бягство на дете. 

Костас Янопулос, основател и президент на организацията "Усмивка на детето" посочи и състоянието на малката Мария в момента. По думите му тя не е била в шок. 

„Когато влезе в една спокойна обстановка, самата тя беше спокойна и за голяма наша изненада не търсеше никого. Обикновено когато децата сменят средата си, търсят хората, с които са свикнали. Така в един дом на организацията "Усмивка на детето", който осигурява топлина и грижи за всяко дете, обич - може да не е твоето дете, но можеш да му осигуриш всичко това. 

Второто българче, открито в Солун, се казва Христина

Четиригодишното момиче, което беше намерено в ромско семейство в Солун и за което се предполага, че е българче, се казва Христина. То б...

И тя се почувства толкова сигурна и спокойна, че когато се наложи да излезе, за да ѝ се направят някои изследвания, тя застана в средата на стаята и не искаше да тръгва, защото се страхуваше, че няма да се върне. Само в един единствен момент, когато в дома имаше проблем и тя се уплаши, извика "Мамо!". 

Янопулос добави, че предстои детето да се чувства добре и да му осигурим защита в този момент. Това е и основната задача на дома, в който е. 

„Не я питаме нищо, нито пък това е задачата ни - да научим от нея нещо. Когато ни има достатъчно доверие, когато се чувства готова, тя самата може да ни разкаже нещо. Но може и да не говори. Повечето деца, които идват при нас от една много по-различна среда не говорят. Това е тяхно право. Единственото, което ние очакваме е окончателното решение на съда, на гръцкия съд за това кой ще има правото на неин настойник. Засега възможностите са две - или да сме ние, или да е семейството, което я е отгледало до момента. Дори и да бъде дадено това право на нас, пак съществува въпросът за постоянното бъдеще на детето. Когато завършат всички разследвания и съдебни процедури, които все още висят”, допълни той. 

От организацията пазят пълна дискретност относно местонахождението на Мария и предпочитат да неутрализират нездравия интерес на медиите към нея. 

„Мария, както и всяко дете, което идва при нас, трябва да има семейство - едно стабилно семейство, което е в състояние да му осигури основните нужди - обич, топлина, бъдеще.

Още едно българче е открито в ромски лагер в Гърция

Още едно дете от България е открито в ромски лагер в Гърция, съобщават гръцки медии. Властите се усъмнили, след като ромско семейство д...

Това вярваме за всяко дете. Мария не е различна. Това, че е хубава и руса, не я различава от останалите. Грижим се за нея, както за всички останали. Решаващо е това, което ще реши съдът въз основа на предложението на прокурора, който се занимава с малолетните. Те единствено могат да вземат решение, не само в Гърция, но и в цял свят. Това е въпрос изцяло в компетенциите на гръцкото правосъдие”, обясни още Костас Янопулос. 

Да се създаде организация, която да дарява усмивка на всяко детско личице е последното желание на 10-годишния Андреас Янопулос, който преди 18 години умира от тежко онкологично заболяване. 

Неговият баща посвещава живота си, за да изпълни волята му. Днес в организацията работят стотици служители и хиляди доброволци, които създават условия за достоен живот на малчуганите, изпаднали в беда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа