Сърбия с протестна нота към Албания заради премахване на граница

2726
Сърбия с протестна нота към Албания заради премахване на граница
Снимка: Pixabay

Сърбия изрази протест по повод изявленията, направени по време на съвместното заседание на правителствата на Албания и Косово на 2 октомври в Тирана. Министерството на външните работи извика днес посланика на Албания в Сърбия Илир Бочка, за да му връчи протестна нота, в който изрази недоволство относно изказванията, отнасящи се до премахването на границата между Албания и Косово и Метохия, съобщи РТС.

Подобни изявления, които предполагат обединението на Албания и сръбската провинция Косово и Метохия и създаването на Велика Албания, са оправдана причина за безпокойство, както от страна на Република Сърбия, така и на други държави, ангажирани със запазването на стабилността и засилването на сътрудничеството в региона, се казва в нотата, цитирана от БГНЕС.

Историк: Сърбия иска излаз на море и заплашва съществуването на Черна гора

Преброяването в Черна гора, обявено за следващата година, е ключова тема, с която отиващото си правителство шокира гражданите, като твъ...

В нея се подчертават постоянните усилия на Сърбия за развитие на двустранните политически и други отношения със съседните страни и за сближаване на позиции, по които няма съгласие. В този смисъл се изразява очакването, че в бъдеще Албания ще се въздържа от изявления, които подкопават двустранните отношения между Белград и Тирана и биха могли да дестабилизират региона.

Реакцията на Белград е заради изявление на албанския премиер Еди Рама по време на съвместно заседание на правителствата на Албания и на Косово, че пристанището в Дуръс също ще бъде Косово.

По повод медийни публикации за връчване на протестна нота на албанското външно министерство на сръбски дипломатически представители в Албания се уточнява, че временно управляващият сръбското посолство в Тирана е бил поканен в албанското Министерство на външните работи на 6 октомври, за да му бъде връчена протестна нота, която той отказал да приеме поради неприемливите виждания, изразени в нея.

БГНЕС припомня, че в свое изявление вчера министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че очаква Александър Вучич да се извини от името на Сърбия за изявлението на сръбския министър на отбраната Александър Вулин, когото той определи като "природно бедствие".

Еди Рама: Очаквам президентът на Сърбия да се извини на Албания

Премиерът на Албания Еди Рама заяви днес, че очаква Александър Вучич да се извини от името на Сърбия за изявлението на сръбския министъ...

Той подчерта, че никой в правителството на Сърбия не може да обижда правителството на Албания, албански министър или министър-председателя.

До това се стигна след реакцията на сръбския министър на отбраната Александър Вулин, който обвини Рама, че се стреми към създаване на Велика Албания, като в изказването си използва обидна квалификация срещу албанците, които нарече „шиптъри”. Според Вулин, албанците могат да се обединяват и да окупират чужди територии, докато сърбите не могат да се обединяват дори на собствената си земя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа