Сътресения в целия Евросъюз заради резултата от холандския референдум за Украйна

4968
Сътресения в целия Евросъюз заради резултата от холандския референдум за Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Отрицателният резултат от референдума в Холандия за асоцииране между ЕС и Украйна предизвика сериозни сътресения не само в двете държави, но и в самия Евросъюз, съобщиха световните медии.

Против споразумението се обявиха 62% от гласувалите на допитването холандци, докато 38 на сто са подкрепили това. Избирателната активност на референдума е била 32.2%, с което се прескочи бариерата от 30%, необходима, за да може гласуването да бъде признато за валидно.

Парламентът ще трябва да насрочи провеждането на референдума на Слави

Около 100 000 некоректни записа в подписката за референдум, организирана от инициативен комитет с председател Станислав Трифонов, са от...

Въпреки че референдумът е препоръчителен, той е от ключово значение за правителството на Холандия. То трябва да се обърне към парламента с предложение дали да остави споразумението за асоцииране в сила, незачитайки волеизявлението на народа, или да откаже да го ратифицира, което сериозно ще изостри отношенията между Хага и Брюксел, отбелязват медии и анализатори.

Споразумението между ЕС и Украйна за широки политически, търговски и отбранителни връзки е вече частично в сила, но трябва да бъде ратифицирано от всичките 28 страни - членки на ЕС, за да може всяка от неговите части да има пълна законова сила. Холандия е единствената страна, която не е направила това, пише вестник СЕГА.

"При такава голяма преднина на отговора "не" смятам, че не можем да пристъпим към ратификация на споразумението", заяви холандският премиер Марк Рюте. "Тези резултати може да станат причина за европейска криза", предупреди председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Председателят е натъжен", заяви неговият говорител Маргаритис Схинас в отговор на въпрос как се чувства Юнкер след провала. "Сега първата задача на правителството на Холандия е да анализира резултата и да реши какво да предприеме", каза той. Украинският президент Петро Порошенко заяви, че страната му ще продължи сближаването си с ЕС. Той изрази съмнение по отношение на важността и ефекта на холандския референдум, който не е обвързващ, но заяви, че Киев ще се съобрази с него. "Ние очакваме решението на правителството и парламента в Холандия", добави още президентът.

Тази година ще се проведе референдум за обединяване на Русия и Южна Осетия

През тази година в Южна Осетия ще се проведе всенароден референдум за това дали републиката да се обедини с Русия, пише Комсомольская п...

Британският премиер Дейвид Камерън изрази надеждата си холандският резултат да не окаже влияние върху предстоящия референдум за оставане на Великобритания в съюза през юни.

Лидерът на антиислямската холандска Партия на свободата Герт Вилдерс заяви, че резултатът е "началото на края на ЕС". Според анализатори, кампанията за референдума е била доминирана от въпроси извън връзките с Украйна. От началото на кампанията редица активисти твърдяха, че това е шанс за гласоподавателите да изразят недоволството си от ЕС като цяло.

Привържениците на споразумението изразиха недоволство от опитите на евроскептиците да отклонят дебатите, които трябваше да са за отношенията между ЕС, Русия и Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа