СЗО иска спешно създаване на глобален здравен съвет под егидата на Г-20

5135
СЗО иска спешно създаване на глобален здравен съвет под егидата на Г-20
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският регион на Световната здравна организация (СЗО) има спешна нужда от реформи в здравеопазването. Това е заключението от доклада на Паневропейската комисия по здравеопазване и устойчиво развитие, която анализира мерките, предприети от страните от континента за противодействие на пандемията.

„Научната общност многократно предупреждаваше за риска от глобална пандемия, но в края на 2019 г. светът беше неподготвен, когато се сблъска с вируса SARS-CoV-2“, подчертават експертите.

„Несъгласуваните и често погрешни политически мерки са довели до това последствията от пандемията да се окажат катастрофални: само в Европейския регион на СЗО са загинали повече от 1,2 милиона души, а броят на жертвите в световен мащаб е надхвърлил 4 милиона. И на фона на безпрецедентен икономически спад, световната финансова криза през 2008 г. може да изглежда като полъх на бриз."

Според Ханс Клюге, директор на Службата на СЗО за Европа, основният проблем не е намирането на стратегии, които да доведат до успех, а „колективната неспособност за ефективно прилагане на тези стратегии“.

"Нежеланието на правителствата да споделят властта при вземането на решения и стратегическо ръководство на цялото общество, се превърнаха в огромна пречка. Време е да се направят важни заключения, за да не се повтарят едни и същи грешки", подчерта той.

Председателят на комисията, бившият италиански премиер Марио Монти, призова националните правителства, регионалните и глобалните организации и заинтересованите страни в здравеопазването и социалните услуги, въз основа на опита от пандемията, да участват в реформи, инвестиционни програми и процеси за подобряване на управлението.

„Ролята на здравната политика в общото изготвяне на политики от правителствата трябва да бъде засилена чрез създаване на глобален съвет по здравеопазване и финансиране под егидата на Г-20 и признаване, че здравето е глобално обществено благо“, каза той.

Монти отбеляза, че като „първа инстинктивна реакция“ много страни по света са отговорили на пандемията „чрез затваряне на географски и икономически граници и прилагане на изолационни мерки, пренебрегвайки международните проблеми“. „Пандемията от COVID-19 обаче показа, че в контекста на разпространението на инфекциозни заболявания в нашия много тясно взаимосвързан, глобализиран свят, държавите не могат да действат изолирано и е възможно успешно да се противодейства на такива кризи само в рамките на единен международен подход“, каза Монти.

Препоръки

Комисията смята, че е наложително да се започне прилагането на политиката „Единно здраве“, която признава връзката между здравето на хората и животните и околната среда. Появата на заплаха за един от тези елементи създава заплаха за всички останали.

СЗО: Неадекватната медицинска помощ е сред 10-те водещи причини за смърт в света

Неадекватната медицинска помощ ще се превърне в една от 10-те водещи причини за смърт сред населенията. Това заяви представителят на Св...

Важен проблем, който трябва да бъде решен, според комисията, е дълбоко вкорененото неравенство в здравеопазването за различните социални, икономически и полови групи от населението, което се прояви с особена сила в контекста на пандемията. Комисията препоръчва държавите да идентифицират и подкрепят хората в неравностойно положение.

Препоръките подчертават необходимостта от инвестиции в иновации, събиране и разпространение на информация и укрепване на националните здравни системи. 

Готовност да действат заедно

Комисията призовава за създаване на паневропейска мрежа за контрол на болестите и паневропейски съвет по заплахите за здравето, както и за инвестиции в системи и платформи за обмен на данни в целия регион.

Тя призовава за създаване на глобален здравен съвет под егидата на страните от Г-20, както и за изготвяне на глобален договор за пандемиите и политиката за ваксини. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа