СЗО: С 51% намалява детската смъртност в света

599
СЗО: С 51% намалява детската смъртност в света
Снимка: Istock

Световната смъртност на деца под 5 години е намаляла с 51% от 2000 г. насам. Добрата новина съобщава Световната здравна организация (СЗО), която се позовава на оценките на Междуведомствената група на ООН за оценка на детската смъртност. 

Статистиката

Броят на децата, починали преди петия си рожден ден, достигна историческо дъно, спадайки до 4,9 милиона през 2022 г., според последните оценки.

Няколко страни с ниски и по-ниски средни доходи са изпреварили този спад, което показва, че напредъкът е възможен, когато ресурсите са достатъчно разпределени за първичните здравни грижи, включително здравето и благосъстоянието на децата. Например констатациите показват, че Камбоджа, Малави, Монголия и Руанда са намалили смъртността под 5 години с над 75 процента от 2000 г. насам. ОЩЕ: УНИЦЕФ: Над хиляда деца по света умират всеки ден заради пиене на замърсена вода

Какво се крие зад тези цифри?

„Зад тези цифри се крият историите на акушерки и квалифициран здравен персонал, помагащи на майките да родят безопасно новородените си, здравни работници, ваксиниращи и предпазващи децата от смъртоносни болести, и здравни работници в общността, които правят домашни посещения, за да подкрепят семействата, за да осигурят правилната здравна и хранителна подкрепа за деца“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

Все още пътят е дълъг

Но констатациите също така показват, че въпреки този напредък, все още има дълъг път напред, за да се сложи край на всички предотвратими смъртни случаи на деца и младежи. В допълнение към 4,9 милиона изгубени живота преди 5-годишна възраст – почти половината от които са новородени – животът на други 2,1 милиона деца и младежи на възраст 5-24 години също е прекъснат. Повечето от тези смъртни случаи са концентрирани в Африка на юг от Сахара и Южна Азия. ОЩЕ: Доклад: Колко здрави са българите и от какво умират най-често?

Каква е прогнозата?

При настоящите темпове 59 държави ще пропуснат поставената цел за намаляване на смъртността под 5 години, а 64 държави няма да постигнат целта, свързана с намаляване на смъртността при новородените. Това означава, че приблизително 35 милиона деца ще умрат, преди да навършат петия си рожден ден до 2030 г. - брой смъртни случаи, който до голяма степен ще бъде понесен от семейства в Африка на юг от Сахара и Южна Азия или в страни с ниски и по-ниски средни доходи. ОЩЕ: СЗО: Смъртните случаи при раздаването на помощ в Газа са заради глада там

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа