СЗО: Ваксините спасяват животи, но не спират напълно предаването на вируса

2659
СЗО: Ваксините спасяват животи, но не спират напълно предаването на вируса
Снимка: iStock

Вирусът SARS-CoV-2 ще продължи да се разпространява интензивно, докато обществата се връщат към социалното смесване и мобилност от предпандемичния период. Това каза директорът по спешни случаи на Световната здравна организация Майк Райън, цитиран от Монитор.

Мария ван Керкхове, технически ръководител на СЗО по коронавируса, заяви, че през ваканционния период в края на годината е важно всеки да вземе мерки за защита срещу COVID-19, включително ваксинация и социално дистанциране.

Разработват ваксина срещу COVID, стимулираща клетъчния имунитет

Първите изпитания на ваксина срещу Ковид-19, насочена към различен имунитет от този, постиган с класическите ваксини, дадоха насърчаващ...

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус изрази загриженост, че ваксините срещу COVID-19 вдъхват "фалшиво чувство за сигурност", съобщава ТАСС. "Загрижени сме за фалшиво чувство за сигурност в много страни и общности", каза той на брифинг в Женева. 

Може да има усещането, че с ваксините "приключва пандемията COVID-19 и ваксинираните не трябва да вземат никакви предпазни мерки". "Ваксините спасяват животи, но не предотвратяват напълно предаването на вируса", каза Гебрейесус.

Преди появата на вариант Делта на коронавируса, се съобщава, че ваксините са намалили предаването с около 60%, а след неговото появяване процентът е спаднал до около 40%. Въпреки че Европа отново е епицентърът на пандемията COVID-19, никоя страна не е извън опасност, каза той.

В тази връзка ръководителят на СЗО призова всички държави да продължат да предприемат всеобхватни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Такива мерки включват носене на маски и физическо дистанциране. Освен това обществеността се съветва да избягва местата с много хора, а срещите трябва да се провеждат на открито или в добре проветриви помещения.

СЗО предупреди за още 700 000 смъртни случая в Европа

Европа остава "в здравата хватка" на коронавируса и броят на смъртните случаи на континента може да надхвърли 2,2 милиона тази зима, ак...

В допълнение към достъпа до ваксинации, хората във всички страни трябва да имат достъп до бързи тестове за коронавирус, както и "нови възможности за лечение". Според Гебрейесус, настоящият хаос с пандемията предполага, че "светът се нуждае от силно глобално споразумение, за да установи правилата за подготовка и реагиране на пандемии". На тази тема ще бъде посветена специалната сесия на Световната здравна асамблея, която ще се проведе в Женева от 29 ноември до 1 декември, припомни шефът на СЗО, като изрази увереност, че този форум ще послужи като "стартова площадка" за стартиране разработването на международен документ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com