Тайм: Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България

31252
Тайм: Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България
Снимка: Getty Images / Guliver

Американското сп. "Тайм" описва положението, в което живеят у нас сирийците, със заглавието "Сирийските бежанци намират неудобства и смут в България", предаде БТА.

В материала се разказва историята на сириеца Халед, който участвал в Сирия в тайна мрежа за подпомагане в опустошени квартали на Дамаск. Той напуснал страната, когато станало прекалено опасно за него, но "Европа не се оказала толкова любезна към Халед, какъвто бил той към своите сънародници сирийци", пише списанието.

ООН се изтегля от Сирия през 2014

Съвместната мисия на Организацията на обединените нации и Организацията за забрана на химическите оръжия в Сирия се планира да приключи...

Сириецът попаднал в България, където след двумесечен престой в центрове и 370 долара, платени на адвокати и преводачи, получил нужното разрешително, за да живее извън лагерите. Сега обаче Халед се страхува да напусне хотела си в София, пише "Тайм", като напомня за случай на насилие над сирийски младеж и за ултиматума от "крайнодясна фракция" към правителството да "изчисти" София от "престъпния контингент на нелегални имигранти".

"Никой не смее да каже, че е сириец, всички оставаме по домовете си след 17 ч.", разказа той пред "Тайм". Това не е животът, който сирийските бежанци в България са си представяли, че ще имат в Европа, пише списанието.

Българските правителствени представители казват, че правят всичко възможно с ограничените средства, с които разполагат, продължава материалът. Цитиран е и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който прогнозира, че бежанската вълна от Сирия ще продължи за относително дълъг период и предупреждава, че България и ЕС се изправят пред критична ситуация.

"Тайм" посочва, че много от сирийците, потърсили убежище през миналата година, са от средната класа, но следващата вълна вероятно ще бъде съставена от по-бедни и уязвими хора. За онези, които са в лагери в Турция, България е най-безопасният вариант, тъй като Гърция вече издигна миналата година строго охранявана ограда по границата в отговор на антиимигрантските настроения сред население, борещо се с икономическа криза, пише изданието. Много обаче са изненадани от условията, с които се сблъскват в България, където правителството не може да им осигури храна, облекло и дори достатъчно легла, посочва още "Тайм", като допълва, че над 11 хиляди бежанци се очаква да пристигнат в България до края на годината - с 2000 повече от 2012 г.

Терористи обезглавиха свой човек по погрешка

Бунтовническа групировка в Сирия, за която се знае, че е свързана с „Ал Кайда”, е обезглавила "съратник" по погрешка, съобщ...

Неподготвено за този наплив, правителството започна да отваря неизползвани училища, включително техникума по дървообработване във Военна рампа, където 800 бежанци са натъпкани в занемарени класни стаи, пише още в текста, който подробно описва мизерното положение, в което бежанците са принудени да живеят.

Изданието напомня също за протестите в районите, където правителството има намерение да открие нови центрове за бежанци,"подкладени от новини в медиите, обвиняващи бежанците, че са членове на терористични организации". От началото на месеца Амнести интернешънъл е регистрирала три нападения над мигранти и бежанци, за които те смятат, че са били на расистка основа, а президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски призоваха към спокойствие, посочва още "Тайм".

Много сирийци, които вече са в България, са нетърпеливи да получат документи, идентифициращи ги като сирийци с хуманитарен статут, които биха им позволили да заминат за други държави. Те се надяват на по-топло посрещане в по-богати страни като Швеция или Германия, отбелязва в заключение списанието.

Отчаяните сирийски бежанци

Над един милион сирийски бежанци са намерили убежище в Ливан. Подгонени от бедността и мизерията, все повече от тях продават органите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа