Тайният план на Кремъл: какво крои Путин за Молдова

5045
Тайният план на Кремъл: какво крои Путин за Молдова
Снимка: Getty imges

Напрежението в Молдова става все по-осезаемо с всеки изминал ден. Хиляди хора отново протестираха в Кишинев срещу проевропейското правителство през този уикенд. Междувременно местната полиция арестува седем души по подозрение за участие в организирана група, работила в полза на Русия и за дестабилизацията на Молдова.

Изглежда, че Москва отдавна има свои планове за Молдова. За това говори и документ, който група разследващи журналисти от германските медии ВДР, НДР и "Зюддойче Цайтунг” разкриват, пише АРД.

Владимир Путин: Зад взривовете на "Северен поток" стоят лица на държавно равнище

Руският президент Владимир Путин каза днес, че миналогодишните взривове по газопровода "Северен поток" са били извършени на "държавно р...

Пазят Молдова от външно влияние, но не и от руско

Според документа още през лятото на 2021 година руските власти са изготвили стратегия за прокарването на проруски настроения в Молдова и възпирането на страната от сближаване със Запада, обяснява германската обществено-правна медия. Изглежда, че този документ е изготвен от същите експерти, които са подготвили такъв и за поглъщането на Беларус от Руската федерация.

В тъй наречения "план” Молдова се разглежда като плацдарм за конфронтация със Запада. Описват се стратегическите цели на Русия в страната в политически, военен, икономически, търговски и социален план. Основна цел е "да се възпрат опитите на външни сили за намеса във вътрешните работи на Молдова”, пише в документа. Вероятно става дума за НАТО, пише АРД. В същото време обаче в плана е заложено Русия да подпомогне Молдова в присъединяването ѝ към доминираните от Москва международни асоциации като Организацията на договора за колективна сигурност и Евразийския икономически съюз.

Уроци по руски език и руски университети в Молдова

Москва планира също така да използва интереса на Кишинев към руския пазар като средство за икономически натиск, се казва още в документа, цитиран от АРД. Целта е да "се предотврати накърняването на руските интереси в региона”.

В Русия: Казваш "Навални" по Първи канал и ти спират микрофона (ВИДЕО)

Дори когато правиш сравнение в полза на Царя, щом използваш името на "врага", думата ти се отнема. В това се увери едно от оръжията на ...

Описани са и руските намерения по отношение на образователния сектор. Според документа трябва да се разшири изучаването на руски език от молдовските ученици. Стратегията включва и отварянето на филиали на руски университети в страната. В Молдова трябва да се създаде "негативно отношение към НАТО” до 2030 година, а за целта ще бъде увеличено и присъствието на руски медии в страната, става ясно още от публикацията на германската обществено-правна медия.

Западни експерти по сигурността оценяват документа като автентичен. По думите на Щефан Майстер от Германския съвет по международни отношения е ясно едно - Русия разбира Европейския съюз и НАТО като директна конкуренция за влияние и се опитва да се противопостави на техните послания, пише АРД.

Приднестровието като претекст

С началото на войната срещу Украйна борбата за влияние в Молдова вече не е въпрос на години. Докато Кишинев се приближава идеологически към Запада и приема реформи, руското влияние може да бъде отслабено, ако Москва не бъде проактивна.

Това става ясно и от ескалацията в Приднестровието, където са стационирани руски войски и се намира вероятно най-големият склад за муниции в Източна Европа. Руските военни части са разположени там от 1992 година. Молдовското правителство неколкократно е искало от Кремъл да ги изтегли от региона, но без успех. Русия може да използва замразения конфликт в Приднестровието като претекст, обяснява АРД.

Руски опозиционер: Има само една страна, в която Путин може да се скрие от трибунала и това дори не е Китай

След края на войната, която Украйна ще спечели, почти няма да има място на планетата, където Путин да може да се скрие. Той панически щ...

"Целенасочени действия за дестабилизация”

Според стратегическия документ Молдова трябва да се откаже от мерките, наложени срещу Приднестровието. Едно от най-важните неща, отбелязано в документа е, че молдовските инициативи за премахване на руското военно присъствие в Приднестровието трябва да бъдат "неутрализирани”.

Германското правителство следи ситуацията в Молдова в момента. Външното министерство на Германия съобщава, че кризата в Молдова се задълбочава от "целенасочени руски действия за дестабилизация" на страната, пише АРД.

Преди дни руската информационна агенция РИА обяви, че е осуетила опит за покушение срещу служители на местната администрация в Приднестровието. Според "Ройтерс” Москва вини украинските служби за инцидента. Киев отхвърли обвиненията. Ясно е обаче едно, пише АРД - Москва търси начин да се намеси в Приднестровието, а оттам да се насочи и към Молдова.

 

Маневрени и непредвидими: Защо Русия прибегна до ракетите "Кинжал"? (ВИДЕО)

През изминалата седмица Русия отново прибегна до използването на хиперзвукови ракети. Руски бомбардировач изстреля три ракети "Кинжал" ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа