Текстът на споразумението в Украйна

19152
Текстът на споразумението в Украйна
Снимка: Gettyimages

Украинският президент Виктор Янукович и лидерите на опозицията подписаха споразумение за излизане от тримесечната криза. Франс прес публикува пълния текст на документа, предаде БГНЕС.

1. До 48 часа след подписването на това споразумение ще бъде приет специален закон, подписан и обнародван, който ще възстанови Конституцията от 2004 г., включително приетите досега поправки. Подписалите страни обявяват намерението си да създадат коалиция и да сформират правителство на националното единство до 10 дни след това.

2. Конституционна реформа, балансиране на правомощията на президента, правителството и парламента ще започнат веднага и ще бъдат завършени през септември 2014 г.

3. Президентски избори ще се проведат веднага след като бъде приета новата Конституция, но не по-късно от декември 2014 г. Ще бъдат приети нови избирателни закони и ще бъде сформирана нова Централна избирателна комисия на принципа на пропорционалността и в съответствие с правилата на ОССЕ и на Венецианската комисия.

4. Разследването на актовете на насилие в последните дни ще бъде проведено под общото наблюдение на властите, опозицията и Съвета на Европа.

5. Властите няма да въвеждат извънредно положение. Властите и опозицията ще се въздържат от употреба на сила. Парламентът ще приеме третата амнистия, покриваща същия кръг незаконни действия като закона от 17-ти февруари 2014 г. И двете страни ще положат сериозни усилия за нормализиране на живота в градовете и селата с оттеглянето от административни и държавни сгради и деблокиране на улици, градски паркове и площади.

Незаконното оръжие трябва да бъде предадено на министерството на вътрешните работи до 24 часа след влизането в сила на специалния закон, споменат в първа точка. Силите на властта и на опозицията ще прекратят конфронтацията. Правителството ще използва правоохраняващите сили изключително за физическата защита на държавни сгради.

6. Външните министри на Франция, Германия, Полша и специалният представител на президента на Руската федерация призовават за незабавно прекратяване на всякакво насилие и конфронтация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа