Тереза Мей е знаела за неуспешния опит с балистична ракета

2186
Тереза Мей е знаела за неуспешния опит с балистична ракета
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският премиер Тереза Мей е знаела за неуспешния опит за изстрелване на балистична ракета "Трайдънт", признаха от "Даунинг стрийт". Мей е била информирана още преди депутатите да отпуснат средства за модернизиране на ядрената програма с ракетите "Трайдънт".

Опозицията веднага поиска обяснение от управляващите защо са скрили информацията от парламента. Лейбъристката партия и Шотландската национална партия призоваха властите спешно да дадат пълно обяснение за инцидента. Ракетата "Трайдънт", която не е имала ядрен заряд по време на опита край бреговете на Флорида, се е отклонила сериозно от курса при изстрелването й от подводницата "Венджънс". По информация на вестник "Сънди таймс", позовал се на източник от военноморските сили, ракетата, която е трябвало да порази цел край западния бряг на Африка, се е насочила към Съединените щати. Министърът на финансите в сянка Джон Макдонъл заяви, че е изключително тревожен фактът, че депутатите не са били информирани за проваления тест през юни. Първият министър на Шотландия, Никола Стърджън, която е голям противник на програмата "Трайдънт", чиито подводници са базирани в шотландски води, поиска пълна прозрачност за случилото се.

Като отговор към НАТО: Путин разполага балистични ракети в Калининград

Руската федерация разполага балистични ракети с малък обсег в своя анклав в западноевропейски анклав - град Калининград, пише британски...

През юли, дни след като Тереза Мей стана премиер на Великобритания, депутатите гласуваха с голямо мнозинство за отпускане на 40 милиарда паунда за подновяване на програмата "Трайдънт".

По-рано днес в интервю за телевизията на Би Би Си Тереза Мей отказа четири пъти да отговори на водещия на пряко зададения въпрос дали е знаела за опита преди гласуването в парламента. Опозицията обвинява властите, че са се опитали да скрият провала, за да не бъде дискредитирана програмата за балистични ракети с подводно базиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа