Територията на НАТО е неприкосновена

61182
Територията на НАТО е неприкосновена
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди Руската федерация, че територията на Северноатлантическия алианс е неприкосновена и алиансът ще защити всеки сантиметър от нея.

„Днес Русия се опитва да промени пейзажа на сигурността в Източна и Централна Европа”, каза Кери в изказване във Вашингтон.

Петима войници на НАТО загинаха при катастрофа с хеликоптер

Петима войници от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан загинаха при катастрофа на хеликоптер в южната част на ...

„Ние трябва да направим така, че да стане абсолютно ясно на Кремъл, че територията на НАТО е неприкосновена, ние ще защитим всеки един сантиметър от нея”, допълни той.

Кери каза, че Член пети от договора на НАТО „трябва да означава нещо”, визирайки споразумението на НАТО, че нападение над един от членовете на алианса е нападение срещу всички.

Дипломатът също така каза, че събитията в Украйна - която в миналото е била партньор на НАТО, но не и член – са „тревожен сигнал” за 28-те страни-членки.

Той обвини Русия за настоящия смут в Украйна и подчерта подкрепата на Запада за властите в Киев.

Путин одобрява избора на Столтенберг за генерален секретар на НАТО

Президентът на Русия Владимир Путин приветства избирането на бившия норвежки премиер Йенс Столтенберг за генерален секретар на НАТО. П...

„Който и път да избере (Русия), аз мога да гарантирам следното: Съединените щати и нашите съюзници ще се обединим в подкрепа на Украйна”, каза Кери.

Държавният секретар на САЩ призова Москва „да остави Украйна на мира”.

НАТО даде да се разбере, че не планира да се замесва с военна сила в Украйна, но миналата седмица оповести планове за изпращане на още кораби, самолети и военнослужещи в Източна Европа, като знак за вдъхване на увереност на страните-членки на алианса, и особено бившите съветски републики в Балтика, обезпокоени от руското анексиране на украинския регион Крим миналия месец.

Джон Кери направи изказването си по време на официално събитие за американско-европейските отношения в Атлантическия съвет, базиран във Вашингтон институт.

НАТО засилва сухопътните, морските и въздушните си части в Източна Европа

Напрежението около кризата в Украйна не стихва. Днес от НАТО обявиха, че Алиансът ще засили сухопътните, морските и въздушните сили в И...

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа