The Times: Министри и депутати от торите подготвят оставки при Brexit без сделка

2140
The Times: Министри и депутати от торите подготвят оставки при Brexit без сделка
Снимка: Getty Images/Guliver

Петима министри от кабинета на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън подготвят оставките си заради все по-ясно очертаващата се заплаха страната да напусне Европейския съюз без споразумение за условията на Brexit. Това съобщи националният ежедневник The Times, позовавайки се на членове на британския кабинет, пожелали анонимност, цитиран от Агенция "Фокус".

Сред възможните оставки са тази на министъра за Северна Ирландия Джулиан Смит, министъра на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Ники Морган, министъра на правосъдието Робърт Бъкланд, министъра на здравеопазването и социалните въпроси Мат Ханкок и генералния прокурор на Англия и Уелс Джефри Кокс.

Шотландски съд отказа да задължи Борис Джонсън да отложи Brexit без сделка

Съдът в Единбург отхвърли искането на анти-Brexit активисти, с което те искаха да принудят премиера Борис Джонсън да поиска отлагане на...

За напускането им се заговорило на последното заседание на кабинета, на което петимата предупредили премиера Борис Джонсън за сериозен риск да бъде подкопано Белфасткото споразумение от 1998г. С него се слага край на конфликта в Северна Ирландия. Министрите също така изразили опасенията си от действията на главния съветник на Джонсън - Доминик Къмингс. Той е известен още и като главния стратег на кампанията за Brexit. Назначаването му от премиера се посрещна с много критики.

Пред The Times друг член на британския кабинет заявява, че "много голям брой депутати ще напуснат партията на торите, ако Джонсън разгледа възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка като основа за неговата стратегия за общите избори". Консерваторите твърдят, че ще бъде "много трудно" да останат в правителството, без да сключват споразумение за условията за излизане на страната от ЕС.

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., две години след писменото известие за напускане на Общността, припомня изданието. Въпреки това, членове на Камарата на общините на британския парламент три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на Brexit, постигнато между Брюксел и правителството на вече бившия премиер Тереза Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Brexit, първо за април или май, след това за 31 октомври, а Мей бе принудена да подаде оставка, след като не успя да изведе страната от задънената улица. Джонсън, който я замени, настоява страната да не иска от Брюксел нови отлагания и да напусне ЕС не по-късно от 31 октомври със или без сделка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа