Тимошенко призова за протести заради провала с ЕС

20160
Тимошенко призова за протести заради провала с ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерката на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко, която се намира в затвора, призова сънародниците си да излязат на улицата и да протестират срещу отказа от Споразумението за асоцииране с ЕС за сметка на отношенията с Русия. Тя определи това решение като "пуч", предаде БГНЕС.

"Юлия Тимошенко счита, че решението на президента Виктор Янукович и на премиера Микола Азаров (да замрази подготовката на споразумението) е равносилно на пуч и призовава украинците да излязат по улиците в цялата страна", заяви адвокатът на бившата премиерка Сергей Власенко след срещата си с нея в Харков.

След съобщението вчера на украинското правителство за отказ от преговорите с ЕС от споразумението за асоцииране няколко хиляди души протестираха в Киев, а стотици прекараха нощта на площад Независимост, за да протестират срещу отклоняването на курса към Русия.

Днес няколко хиляди протестиращи се събраха в Лвьов, Западна Украйна, скандирайки "да на ЕС!" и "Революция!". В писмо до президента Виктор Янукович, което му било предадено от адвоката й, Тимошенко предупреди срещу натиска на Москва. "Допускане грешката на живота си. Смятате, че ще продължите да блъфирате, да шантажирате и да лавирате" между Русия и ЕС, пише опозиционерката.

"Вие грешите. Ще останем сами срещу Русия и ще трябва да живеете според нейните правила. По-късно Русия ще ви постави пред избор – ще ви спаси от социално-икономическа катастрофа с цената на загубата на независимостта. Само споразумението за асоцииране с ЕС може да ви спаси", пише още Тимошенко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com