Трети заем за Гърция

74017
Трети заем за Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Следващият финансов спасителен план, който Германия и европейските кредитори ще трябва да изготвят за Гърция, ще бъде на стойност между 10 и 20 милиарда евро.

Спасителният пакет, който ще бъде третият за най-затруднената европейска икономика, е разглеждан като „допълнителна помощ” от германския финансов министър Волфганг Шойбле, който заяви, че сумата ще бъде „много по-малка” от 240-те милиарда евро, които Атина вече получи от международните си заемодатели.

„Това, което е сигурно, е, че бъдещата помощ ще бъде много по-малка от всяка друга, отпусната досега”, заяви Шойбле пред списание Wirtschaftswoche.

За първи път Шойбле намекна, че Гърция може да има нужда от трети спасителен заем, през август - рискован ход преди парламентарните избори, които се проведоха през септември.

Различни мнения

Най-голямата икономика в Европа, Германия, не бе съгласна с МВФ и останалите членове на тройката кредитори за отписването на гръцкия дълг. Дори и след получаването на най-големия спасителен план в европейската история, гръцката икономика продължава да се свива и остава най-задлъжнялата страна в еврозоната с дълг, възлизащ на 176% от БВП.

„Те не разбират – Гърция има нужда не от трети заем, а от преструктуриране на дълга”, казва Георгос Статакис – преподавател по икономика и член на гръцкия парламент.

По-рано МВФ призна, че е направил грешки при управлението на гръцката криза. А досега именно Германия бе най-големият заемодател на затруднените европейски икономики. Сега МВФ предвижда, че Атина ще се нуждае от 10,9 милиарда евро през 2014-2015 година. Оценките на гръцкия финансов министър Янис Стурнарас за нуждите на Гърция са близки до тази сума.

„Строги” ограничения

Гърция продължава да прилага „строги” рестриктивни мерки, които включват силно съкращаване на работни места в обществения сектор, намаление на заплатите и пенсиите, както и приватизация на държавни активи.

Безработицата в Гърция е сред най-високите в Европа, а нивото й достигна 27,8% в сравнение със средните 12% за 28-членния ЕС. Младежката безработица пък е над 60%.

Шестте последователни години на рецесия нанесоха големи щети на икономиката и сега страната преживява голяма дефлация - цените се понижиха до най-ниските си за последните 50 години нива, а приходите намаляха с една трета, откакто страната потъна в рецесията.

Der Spiegel

Германия обмисля трета спасителна програма за Гърция?

Министерството на финансите на Германия подготвя почва за трета спасителна финансова програма за Гърция преди изборите за европейс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа