Триото Макрон, Шолц и Туск се опитва да зарови брадвата по стратегията за Украйна

4739
Триото Макрон, Шолц и Туск се опитва да зарови брадвата по стратегията за Украйна
Снимка: Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и полският премиер Доналд Туск организираха демонстрация на единство в Берлин в опит да дадат отсрочка на седмиците на спорове между Франция и Германия, коментира изданието "Политико“.

Шолц настоя, че "единството е сила“, докато Макрон изтъкна, че тримата лидери са "обединени и решителни“ в подкрепата си за Украйна по време на изявления пред пресата след петъчните разговори в канцлерството. Лидерите не отговаряха на въпроси.

Напрежението между Франция и Германия относно подкрепата за Украйна излезе наяве през последните дни и преговорите в петък бяха възприети като възможност за поправяне на нещата. Имаше надежда, че Туск, който се присъединяваше към тристранна среща на върха за първи път, откакто е премиер, ще помогне за посредничеството между Шолц и Макрон. Преди срещата Туск повиши залозите в Туитър с оценката си, че Украйна се нуждае „по-малко приказки и повече амуниции“, очевиден упрек на Макрон.

Още: Макрон: Ако Русия спечели войната, авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула

Ястребът Макрон

Френският президент възприе все по-ястребова реторика и удвои коментарите си относно перспективата за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна, но самият Париж беше подложен на критики за втвърденото говорене, като същевременно изостава по отношение на действителната военна помощ за Киев.

В Берлин Макрон възприе по-примирителен тон към своите съюзници, като каза, че трите страни са се ангажирали да подкрепят Украйна „колкото е необходимо“, но „никога да не предизвикват ескалация“.

Умереният Шолц

Още: Лондон с идея към Шолц как "Таурус" да отидат в Украйна, той измисли ново извинение

Шолц каза, че лидерите са се съгласили да купуват снаряди за Украйна на световния пазар, да увеличат производството и да използват неочакваните печалби от замразени руски активи за финансиране на отбранителна техника в бъдеще - промяна от по-ранната позиция на Берлин, но остава неясно как ще работи това на практика в целия ЕС. Ангажиментите на Шолц биха могли да увеличат усилията за доставка на артилерийски снаряди за Украйна в разгара на кризата в доставките, която накара Киев да се бори да удържи артилерийските бомбардировки на Русия. Чешка схема за финансиране на закупуването на 800 000 артилерийски снаряда на световния пазар вече е събрала достатъчно средства от коалиция от капитали, за да закупи 300 000 снаряда и да преговаря за още 200 000. В петък Португалия стана последната държава, която се присъедини с принос от 100 милиона евро, пише БГНЕС.

Германският канцлер също каза в Берлин, че нова коалиция от държави ще се обедини, за да подкрепи Украйна с далекобойни артилерийски способности в рамките на така наречения Рамщайн формат на страни, който координира съюзническата военна помощ за Украйна. Връщайки се от посещение във Вашингтон във вторник, Туск каза, че „каквото и да се случи“, лидерите носят „отговорност за Европа“ и „силна Европа е важна за Украйна“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com