Тръмп остави хаос след посещението си във Великобритания

6578
Тръмп остави хаос след посещението си във Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

Поведението на президента на САЩ Доналд Тръмп по време на визитата му във Великобритания остави дори опитните анализатори "да се почесват", пише американското електронно издание The Hill, цитирано от агенция "Фокус".

Критиките на Тръмп по адрес на британския премиер Тереза Мей в интервю за вестник „The Sun“ хвърлиха сянка върху визитата му с никаква видима изгода за президента.

Дори самият Тръмп изглеждаше, че признава грешната стъпка, когато отбеляза по време на съвместна пресконференция с Мей в петък, че се е опитал да ѝ се извини. „Когато я видях тази сутрин ѝ казах: „Искам да се извиня, защото казах толкова добри неща за теб“. Тя отвърна, „Не се притеснявай, това са медиите“, посочи Тръмп.

250 000 души излязоха в Лондон на протест срещу Тръмп

250 000 души са участвали в големия протест срещу Доналд Тръмп в Лондон. Заради шествията бяха затворени няколко централни улици. Отпус...

Той прехвърли вината за спорното интервю върху „фалшивите новини“, въпреки че „The Sun“ публикува и аудио запис на интервюто. Медийните наблюдатели добавиха, че е странно за президента да критикува вестник, който е контролиран от съюзника му Рупърт Мърдок.

Тереза Мей запази дипломатичен тон по време на пресконференцията, но не остави съмнения за искрите, причинени от коментарите на Тръмп. Тя поясни, че споразумението, което представи миналата седмица, по отношение на преговорите за Brexit, е било справедливо отражение на желанията на гласоподавателите, които са били изразени в референдума от юни 2016 година.

Мей допълни, че Великобритания ще може да договори търговско споразумение със САЩ, ако нейният предпочитан вариант за излизане от ЕС се случи – мнение, с което Тръмп се съгласи по време на съвместната им конференция, но върху което изрази съмнения в интервюто си за „The Sun“.

Британският премиер погледна директно към Тръмп по време на коментарите си и заяви, „Всички имаме отговорността да гарантираме, че трансатлантическото единствено ще продължи“.

Срещата между Тръмп и Путин: Губещият е ЕС

Дипломати и политици непрекъснато ни повтарят, че диалогът е важен. Дори и да няма какво да се каже, трябва да се говори. Означава ли т...

Междувременно американският президент се изправи пред протести във Великобритания, както и сериозни критики от британските медии. Той ще се надява да си вземе отдих от това през уикенда в Шотландия, родното място на майка му.

Вниманието на политическия свят вече започна да се обръща към неговата среща на върха с руския президент Владимир Путин, която ще се проведе в Хелзинки в понеделник.

Но озадачеността от двете страни на Атлантика за това какво се опитва да постигне Тръмп със своето поведение във Великобритания, остава.

Американският държавен глава настоя, че така наречената специална връзка между двата съюзника само е станала по-силна. По време на съвместната пресконференция той бе категоричен, че връзката им в момента е „на най-високото ниво на специалност“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа