X
 
 

Туск: Отлагането на Brexit зависи от решението на британските депутати

721 0
photo of Туск: Отлагането на Brexit зависи от решението на британските депутати
Снимка: Европейски парламент
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви пред Европейския парламент, че се консултира с евролидерите как да отговорят на молбата на Великобритания за отлагане на Brexit, пише "Гардиън".

Споразумението с Великобритания е на базата на договореното с бившия премиер Тереза Мей, обяви Туск, но добави, че промените се отнасят за протокола за Северна Ирландия и Ирландия.

Туск има резерви към последната оферта за Brexit

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа днес в Twitter, че ЕС има съмнения относно последното предложение на Ве...

Решението на премиера Борис Джонсън да приеме митнически проверки навлизане в Северна Ирландия ни позволява да избегнем гранични проверки между Ирландия и Северна Ирландия, гарантира целостта на единния пазар, обясни той.

"Ревизираното споразумение е възможно и приемливо за ЕС, защото: първо, има подкрепата на Ирландия; второ, има подкрепата на Европейската комисия, като се гарантира, че всички наши задачи на преговорите са изпълнени и трето, защото избягва хаотичен Brexit без сделка", продължи той.

"Ситуацията е доста сложна след събитията през уикенда във Великобритания и британската молба за отлагане на Brexit. Консултирам се с лидерите как да реагираме и ще решим през следващите дни.

Очевидно е, че резултатът от тези консултации много ще зависи от това, което реши британският парламент или това, което не успее да реши. Трябва да бъдем готови за всеки сценарий", отбеляза Туск.

Все още има вероятност Brexit да бъде спрян, твърди Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск твърди в интервю за испанския в. "Вангуардия", че все още има вероятност между 20% и 30%...

"Но едно нещо трябва да бъде ясно, както казах на премиера Джонсън в събота, Brexit без сделка никога няма да бъде наше решение", категоричен председателят на Европейския съвет.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители