Ученици се вдигнаха на протест срещу Марин Льо Пен

24616
Ученици се вдигнаха на протест срещу Марин Льо Пен
Снимка: Getty Images/Guliver

"Франция, събуди се", "Не на F-омразата" - с тези лозунги хиляди младежи протестираха във Франция срещу Националния фронт след историческата победа на крайнодясната партия на Марин Льо Пен на европейските избори, предаде БГНЕС.

Най-голямото шествие в Париж събра от 4200 (според полицията) до 8000 (според организаторите) гимназисти, които издигнаха традиционните лозунги на протестите срещу крайната десница като "Младежта е отегчена от Националния фронт", "Ф като фашист, Н като нацист" или "Първо, второ, трето поколение – всички ние сме деца на имигранти".

Стотици младежи протестираха и в Лион, Тулуза, Страсбург, Марсилия и в други градове по призив на профсъюзите на учениците и гимназистите, както и на движения на социалистическата, комунистическата и екологичната младеж.

Протестът обаче беше значително по-малък от чудовищните демонстрации след 21 април 2002 г., когато Жан-Мари Льо Пен, бащата на Марин и основател на партията, изненадващо се класира за втория тур на президентските избори срещу кандидата на десницата и тогавашен президент Жак Ширак, който беше преизбран с лекота. Тогава 1,3 милиона души излязоха по улиците на Франция, от които близо 500 000 в столицата.

Националният фронт постигна исторически резултат в неделя на европейските избори, като спечели с близо 25%. Близо 30% от хората под 35-годишна възраст излязоха да гласуват за крайнодясната партия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа