Украинската опозиция завзема лостовете на властта

20120
Украинската опозиция завзема лостовете на властта
Снимка: Getty Images/Guliver

Опозицията в Украйна започна постепенно да овладява лостовете на властта като призова Върховната Рада да гласува отстраняването на президента Виктор Янукович, който напусна Киев и сега е в град Харков, югоизточна Украйна.

Предлагаме да се приеме постановление на Върховната Рада, с което искаме Виктор Янукович да подаде оставка и това да стане законно основание за провеждане на предсрочни президентски избори, които днес ние трябва да насрочим. Те трябва да се състоят съгласно конституцията на Украйна не по-късно от 25 май т.г., заяви ръководителят на партията УДАР Виталий Кличко на днешното пленарно заседание на парламента.

Депутатите гласуваха освобождаването от затвора на опозиционната лидерка Юлия Тимошенко.

Междувременно двама нейни приближени вече са на ключови постове. Депутатът от партията Баткившчина (Отечество) Александър Турчинов бе избран за председател на украинския парламент след оставката на Володимир Рибак. Друг приближен на Тимошенко Арсен Аваков става и.д. министър на вътрешните работи.

Върховната Рада на Украйна прие постановление "За организационните въпроси, свързани с въвеждането в действие на акта за възобновяване на действието на конституцията на Украйна от 2004 г." Решението бе подкрепено от 325 депутати от 331 регистрирани в залата за днешното пленарно заседание.

Както заяви преди гласуването, новоизбраният председател на Върховната Рада Александър Турчинов, необходимо е да се приеме такова постановление за въвеждане в действие на конституцията от 2004, тъй като президентът Виктор Янукович не е сложил подписа си под решението.

Юлия Тимошенко е свободна

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко е излязла на свобода, предаде Обозреватель. На 22 февруари Върховната Рада прие постановлени...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа