Украински кандидат-президент: Преустройваме държавата и я наричаме Рус-Украйна

12839
Украински кандидат-президент: Преустройваме държавата и я наричаме Рус-Украйна
Снимка: Facebook

На фона на успешното контранастъпление на украинските войски все по-често започна да се говори в Киев за победата на Украйна във войната и следвоенното й бъдеще. Олексий Арестович, съветникът на ръководителя на кабинета на президента Зеленски, който се ползва с широка популярност, наскоро също обяви, че е готов да се кандидатира за президент. Арестович представя една интересна гледна точка как трябва да изглежда в бъдеще украинската държава. Своята версия на държавното устройство на Украйна той нарича „Петият проект“, а "Фокус" обобщава в свой материал какво именно има предвид украинският политик.  

В интервю за „Україна завтра“ Арестович обяснява за предишните четири проекта за развитие на Украйна, които в исторически план са били руски, съветски, националистически и проевропейски (или еврооптимистичен).  

Привържениците на "руския" проект са имали за цел да отслабят украинската държава, превръщайки я в придатък на Руската федерация. В „съветския“ етап, въпреки редица негови негативни явления, според него е имало ефективен синтез между наука и култура, който е бил изключително ползотворен. Освен това, според Олексий Арестович, именно украинците са били нацията в рамките на СССР с най-голям принос за неговото просъществуване.

„Националистическият“ проект от друга страна, според Арестович, е целял да създаде една „анти-Русия“ вътре в Украйна. Докато поддръжниците на „еврооптимистичния“ проект са на мнение, че най-висшето благо за Украйна е помощта на Запада, която той й отпуска "с пипетка", казва политикът.

Според Арестович всеки от тези четири проекта е бил вреден за Украйна заради своята едностранчивост. Затова президентският съветник предлага своя версия на развитие, включваща най-доброто от предходните четири етапа.

Да се преоснове държавата и да се нарече Рус-Украйна

Днешната Русия е стъпила върху корените на Украйна, казва политикът. По думите му трябва да се възстанови историческата справедливост, тъй като украинците са в основата на руската и съветската империя. Именно това предлага неговият "Пети проект". 

Като основни идеолози на Русия, а преди това на СССР, украинците са наследници не само на техните грехове, но и на техните постижения, твърди той.  По тази тема той говори в интервю още през юли - ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Съветник на Зеленски: Украинците създадоха СССР и нищо по-добро на тази територия все още не сме измислили.

Признаването на грешките на украинските идеолози не означава, че ги одобряваме. Означава, че сме готови да понесем отговорност за тях, казва Арестович. Отговорност включително за Гладомора, за участието на украинци във войната в Афганистан или Виетнам, за различните военни престъпления, добавя президентският съветник.

Арестович: Планът на Путин да ликвидира Зеленски беше добър, но го провали един детайл

"Диверсантите, които имаха задача да премахнат Володимир Зеленски, пристигнаха 2-3 месеца преди началото на войната." Какво разказа Оле...

Поемането на историческата отговорност ще помогне на украинците да излязат от образа на жертвата, който се пропагандира от националистическия и еврооптимистичния проект, твърди той. И също така ще им позволи да претендират за своя дял от постиженията на съветската империя. Например по отношение на космонавтиката - „75% от съветската космонавтика е създадена от украинци“, казва Арестович.

Ние сме истинската Рус, добавя политикът. "И винаги сме били наричани така, докато по инициатива на украинеца Феофан Прокопович* Московия не беше преименувана на Русия. Москва ни отне нашата история. И ние трябва да си я върнем. Ние сме руси и трябва отново да станем това, което сме - Рус."

Арестович смята, че не е нужно Украйна да взима социални модели от Европа и САЩ, а по-скоро трябва да се обърне към корените си и да използва комбинация от социално-политическите структури, която са били при Ярослав Мъдри и при Запорожката Сеч*.

* Феофан Прокопович е украински политик, философ и писател от XVIII век

* Запорожка сеч - управлението на днепърското казачество през XVI - XVIII век

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа