Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна и Испания започват преговори за гаранции за сигурност

05 март 2024, 01:10 часа • 4481 прочитания

Украйна и Испания започнаха преговори по двустранно споразумение за гаранции за сигурност в рамките на Съвместната декларация на Г-7 за подкрепа на Украйна, съобщи „Киев Индипендънт“. До момента към декларацията са се присъединили над 30 държави. Обединеното кралство, Германия, Франция, Дания, Италия, Канада и Нидерландия вече са подписали двустранни споразумения с Украйна, предаде БГНЕС.

Още: Украински депутат разказа как ще се промени мобилизацията в Украйна

Испанските и украинските официални лица обсъдиха структурата на бъдещото споразумение и се споразумяха за графика на по-нататъшните преговори. В доклада не се посочват никакви допълнителни подробности за първия кръг от преговорите.

Още: Киев: Украйна е готова да произвежда над 1 милион дрона

Членовете на Г-7 представиха своя план за дългосрочни ангажименти за сигурността на Украйна на срещата на върха на НАТО във Вилнюс в началото на юли миналата година. Съгласно този план отделните държави ще предоставят двустранна подкрепа, за да помогнат на Киев да отблъсне продължаващата руска инвазия и да възпре всяка бъдеща агресия.

Още: Кремъл за тайния запис от германската армия: Запада се меси в Украйна

Гаранциите за сигурност биха довели до изрични и дългосрочни задължения, както и до укрепване на способността на Украйна да се противопостави на руската агресия. Гаранциите ще обхващат също така санкции, финансова помощ и следвоенно възстановяване.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес