Украйна и Русия отново се захапаха - за бойни действия и за MH17

13599
Украйна и Русия отново се захапаха - за бойни действия и за MH17
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинската армия обвини проруските сепаратисти за нова офанзива срещу нейните позиции в нарушение на крехкото примирие, предаде БГНЕС.

Силите на бунтовниците започнаха "мащабна офанзива срещу украинските позиции" близо до Донецк в през нощта, използвайки дузина танкове и 1000 военнослужещи, обяви Генщабът на украинската армия. Правителствените сили са отблъснали офанзивата, използвайки тежка артилерия, се казва още в съобщението.

Украинският военен министър Степан Полторак заяви, че около 15 часа местно време сепаратистите са спряли настъплението.

По-рано днес Донецката народна република (ДНР) обяви, че украинската армия е започнала през нощта обстрели на позициите на донецкото опълчение по цялата фронтова линия, при което са загинали 15 души, сред тях четирима мирни жители.

Междувременно Русия отново повдигна темата за сваления "Боинг" на Малайзийските авиолинии над Украйна. САЩ трябва да обнародват спътниковите данни от района на свалянето на малайзийския "Боинг" в Украйна, твърди руското министерство на външните работи в свое изявление.

"Ако САЩ разполагат с данни за контрол от спътниците или авиационните системи за предупреждение и управление АУАКС, те трябва да бъдат обнародвани. Същото се отнася и до записите на преговорите между украинските диспечери и военния сектор. Нашите настойчиво изисквания те да се публикуват упорито се пренебрегват. Много други въпроси също остават без отговор. Това още веднъж потвърждава, че Киев има какво да крие", посочва ведомството.

Ръст на украинците, търсещи убежище в ЕС

Данни на ЕС говорят за бум в броя на украинците, желаещи да напуснат страната си и да получат убежище в европейска държава. Това каза п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа