Украйна изглежда иска да разреши проблемите си с турски „Байрактари”

2227
Украйна изглежда иска да разреши проблемите си с турски „Байрактари”
Снимка: Getty Images/Guliver

Резултатите от бойното използване на турските безпилотни летателни апарати (БПЛА) „Байрактар ТВ2” в Нагорни Карабах изглежда е оказало неизгладимо впечатление на военнополитическото ръководство на Украйна, твърди сайтът vpk.name.

Видеозаписите от буквалния разстрел от въздуха на бойната техника на армията на Нагорни Карабах очевидно е дало основание на украинските военни да считат, че така лесно могат да „усмирят” Донбас.

На 15 декември, буквално месец след приключването на войната в Карабах и 5 дни след парада в Баку за отбелязване на победата, в Киев се състояли двустранни украинско-турски преговори. Подписано е споразумение, предвиждащо предаване на Украйна на редица турски военни технологии, а така също лицензионно производство на апаратите „Байрактар”. Подписи поставили украинският военен министър Андрей Таран и шефът на турския отбранително-промишлен комплекс Исмаил Демир. Договорена е сума от 1 млрд долара, но в случая ще бъде обърнато внимание на авиационните системи.

Всъщност Украйна вече притежава турски „Байрактари” и дори ги е изпробвала, припомня vpk.name. През януари 2018 г. турската страна подписала договор с „Укрспецэкспорт” за доставка на Украйна на 12 броя БПЛА, три наземни станции за управление и авиационни средства за поражение на обща стойност 69 млн долара. Първите 6 безпилотни „Байрактеар” Украйна ги получила през март 2019 г. Не след много време украинските военни изразили намерение да организират лицензионно производство на апаратите, както и на баражиращи боеприпаси от различен тип.

Според изданието vpk.name, много трудно „Байрактар” може да се нарече оригинален продукт на турския ОПК, тъй като по различни оценки от 50 до 85% от бордовото оборудване (вкл. двигателите) не е произведено в Турция. Компанията „Байкар Макина” свободно избрала на международния пазар необходимите възли и агрегати, интегрирала ги в обща конструкция, изпитала ги и накрая сертифицирала „Байрактар” ТВ2.

Сега обаче този подход вече не е възможен. Турция закупи от Русия ЗРС С-400 и попадна под санкциите на САЩ. „Байкар Макина” ще трябва да търси замяна преди всичко на бордовата електроника. После ще следват допълнителни летателни и сертификационни изпитания.

Вторият принципен момент е, че никога до сега „Байрактарите” не са употребявани против регулярна армия с необходимата дисциплина и система за бойно управление, със съвременна екипировка и изпробвана мрежоцентрична система за ПВО, включваща както огневите средства за поражение, така и средства за РЕБ (радиоелектронна борба). Във войната в Нагорни Карабах арменската армия участваше косвено. За това е рано да се говори доколко турските „Байрактари” са ефективни против редовна армия.

Ще бъде ли високо ефективно използването на турски безпилотници в Донбас? Изданието vpk.name отговаря отрицателно. И не, че украинските оператори ще бъдат лошо подготвени от турците. Просто тези оператори ще действат в бойна обстановка, кардинално различаваща се от учебнотренировъчната.

Украинската страна едва ли ще може да използва „Байрактарите” над Донбас по същите тактически сценарии, реализирани от Турция в Сирия, Либия и Нагорни Карабах, дори ако в станциите за управление седят не украински, а турски офицери, както в Азербайджан. Просто тези станции може внезапно да прекратят съществуването си заедно с личния си състав, допуска vpk.name.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа