Юлия Тимошенко обяви, че ще се кандидатира за президент на Украйна

16273
Юлия Тимошенко обяви, че ще се кандидатира за президент на Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко официално обяви, че ще се кандидатира за президент на Украйна, предаде украинският сайт „Сегодня”.

Тимошенко, която е фактическият основател на партия „Баткивщина”, обяви, че ще се кандидатира с нейна подкрепа. На 29 март „Баткивщина” ще проведе събрание, на което ще определи кандидата си.

Германия изрази недоволство от Юлия Тимошенко

Германия счита, че бившият министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко е прекрачила границата в изтеклите наскоро нейни коментари,...

Когато стана ясно, че властта в Украйна се сменя, Тимошенко обяви, че няма намерение да се кандидатира за президент и мисли само за нормален живот.

Досега в украинската ЦИК документи като кандидати за президент са подали петима души.

Коя е Юлия Тимошенко

Тимошенко беше кандидат за президент на Украйна през 2010 година, когато загуби от Виктор Янукович. Политическата й кариера е изпълнена със скандали – още през 1997 година, когато е депутат във Върховната рада, украинската прокуратура иска имунитета ѝ заради разследване за незаконен валутен трансфер от 26 хил. долара към Москва. Само година по-късно бъдещият украински премиер създава Украински съюз „Отчество” от останките на партия „Хромада”, чийто лидер Павло Лазаренко бяха в САЩ, за да избегне разследване за злоупотреби.

Тимошенко: Не е вярно, че искам да избивам украински руснаци

След публикуването на скандален запис от телефонен разговор на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, днес тя заяви, че част от изка...

В периода 1999 – 2001 година е заместник-министър на енергетиката на Украйна, като инициира спиране на разплащанията в брой, изисквани от промишлените клиенти на пазара на електроенергия в страната. Тимошенко е уволнена от тогавашния украински президент Леонид Кучма през януари 2001 г. след възникването на конфликт с олигарси в индустрията. Скоро след своето уволнение Тимошенко поема ръководството на „Комитета за национално спасение“ и започва активна дейност в т.нар. протести „Украйна без Кучма“.

В средата на февруари 2001 година, Тимошенко е арестувана по обвинения в подправяне на документи и митническа контрабанда на газ между 1995 и 1997 г. (като президент на „Обединени енергийни системи на Украйна“), но няколко седмици по-късно е освободена. Според Тимошенко, обвиненията са изфабрикувани от режима на Кучма и по искане на олигарсите, застрашени от нейните усилия за изкореняване на корупцията и осъществяване на пазарни реформи. Въпреки, че обвиненията са премахнати, Москва поддържа заповед за арест на Тимошенко, в случай че влезе в територията на Русия, до уволнението ѝ като министър-председател четири години по-късно.

Само пет месеца по-късно Русия почва ново дело срещу Тимошенко по подозрения за подкуп, но през 2005 година то е прекратено. Юлия Тимошенко повежда борбата срещу Леонид Кучма, която завършва с т.нар. Оранжева революция през 2004 година. Тимошенко става премиер на Украйна през 2005 година, но няколко месеца по-късно е уволнена от Виктор Юшченко заради „икономическо забавяне и политически сблъсъци в управляващата коалиция”. Тимошенко обаче отново става премиер в края на 2007 година и остава на поста до 2010 година. След това, на 5 август 2011 тя е арестувана, а на 11 октомври 2011 осъдена на 7 години затвор по дело за превишаване на власт и служебни пълномощия по време на сключването на договорите с Русия за доставка на газ през януари 2009 година.

 

Тимошенко в скандален запис: "Не Крим, к.. щяха да получат от мен"

Публичното оповестяване на скандални телефонни разговори на известни политици се превръща в оръжие не само в България, но и в чужбина. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа