X
 
 

Унгария критикува блокирането на процеса на разширяване на ЕС

797 0
Унгария критикува блокирането на процеса на разширяване на ЕС
Снимка: iStock/Guliver
Унгарският външен министър в понеделник атакува Финландия, която е ротационно председателство на ЕС, за неуспеха за по-нататъшното разширяване на блока към страните от Западните Балкани.

Финландия, като президент на ЕС, е отговорна за "огромен провал" на разширяването, заяви Петер Сиярто след среща с чешки, полски и словашки колеги в Прага.

"Те са първото председателство, което не успя да отвори една единствена (преговаряща) глава с нито един от кандидатите - това никога не се е случвало досега," каза Сиярто.

Това, добави той, беше "огромна, огромна грешка".

По време на срещата на върха през октомври Франция предизвика гняв в ЕС, когато блокира началото на преговорите за разширяване със Северна Македония и Албания, предаде БГНЕС.

Разговори с двете страни бяха подкрепени от Германия и бяха широко подкрепени от Комисията на ЕС и други членове.

"Ние установяваме, че отлагането на разширяването и поставянето на пречки пред пътя към разширяването е политика, която противоречи напълно на европейските интереси", каза Сиярто.

"На Черна гора ѝ остава само една глава, но финландското председателство не можа да я отвори", добави той.

Представителят на Унгария в новата Европейска комисия държи портфолиото за разширяване и съседство. Сиярто заяви, че при Оливер Вархелий разширяването ще е "в добри ръце".

"Като централноевропейски страни, които живеят в съседство, ние разбираме малко по-добре от другите членове на ЕС колко е важно ЕС от икономическата, политическата, стратегическата и сигурността да продължи напред с разширяването", добави той.

Actualno.com

Етикети:

Втора грипна вълна, започват ваканциите
Втора грипна вълна, започват ваканциите

Втора грипна ваканция е обявена за учениците от училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол, както и за учениците в ОУ "Христо Ботев" в село Росен...