Юнкер подкани всички в ЕС да развръзват кесиите за бежанците

3959
Юнкер подкани всички в ЕС да развръзват кесиите за бежанците
Снимка: Getty Image/Guliver

Една от главните задачи на откриващата се днес (15 октомври) среща на ЕС на върха е да се реши предоставянето от общността на 2,25 милиарда евро за борбата срещу миграционната криза. Това заяви председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, предаде БГНЕС.

"Страните членки трябва да направят това, което обещаха на 23 септември. Става дума за вноски, които още не са внесени. Все още не е предоставена значителна част от сумата, страните членка отлагат внасянето на 2,25 милиарда евро", заяви председателят на Еврокомисията на пресконференция в Брюксел.

Германия забравя човешките права, склонна е Турция да стане "сигурна държава"

Преди днешния Европейски съвет, на който ще се обсъжда кризата с бежанците, ситуацията в Сирия и климатичните промени, Германия изяви г...

Юнкер подчерта, че „под въпрос е поставено доверието в страните членки, дали ще изпълняват и те совите обещания“. Той добави: „Институциите на ЕС направиха всичко необходимо. Сега страните членки трябва да изпълнят своите обещания“.

Припомняме, че вчера (14 октомври) Европейският парламент одобри още 401,3 млн. евро за справяне с бежанската криза. Средствата, предложени от Европейската комисия, ще отидат за европейските страни, които са най-сериозно засегнати от бежанския поток, за трети страни, които приютяват най-голям брой сирийски бежанци, както и за трите агенции на ЕС, които изпълняват най-много задачи, свързани с бежанците. В допълнение към това предложение ЕК ще насочи без съгласуване с Европейския парламент (ЕП) 400 милиона евро за хуманитарни дейности в отговор на сирийската криза. Така общата сума достига 801,3 милиона евро за тази година.

По данни на Евростат от началото на годината 710 000 имигранти са подали молби за бежански статут в 28-те страни от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа