В Донецк стартира кампания за присъединяване към Великобритания

19580
В Донецк стартира кампания за присъединяване към Великобритания
Снимка: Getty Images / Guliver

Жители на украинския град Донецк започнаха кампания за присъединяване към Великобритания, защото градът бил основан от индустриалист от Уелс, предаде БГНЕС.

"Жители на Донецк! Английски братя! Решителният момент настъпи!", гласи онлайн призив (в който не се прави разлика между Англия и Уелс), съобщава сайтът Новости Донбаса. Кампанията е пародия на неотдавнашния референдум в Крим за присъединяване към Русия, който имаше силен отзвук в Източна Украйна.

Украйна отказва да внася газ на посочената от Русия цена

Украинското правителство днес предупреди, че ще откаже да внася руски газ на обявената от Русия цена, предаде AFP. Двете страни продъл...

Силно индустриализираният град бил основан в края на 19-ти век около леярна, управлявана от уелсеца Джон Хюс. Местните го наричали Джон Юз, поради което първоначално градът бил наречен Юзовка.

"Искаме референдум за връщане на Юзовка в историческото й лоно като част от Великобритания! Слава на Джон Хюс и на неговия град! Бог да пази кралицата!", гласи мотото на кампанията.

Петият по големина град в Украйна е бастион на привържениците на Москва в Украйна и роден град на сваления президент Виктор Янукович, който избяга в Русия.

При ожесточени сблъсъци в Донецк заради връзките на Украйна с Русия загина един човек. Властите в Киев твърдят, че проруските протести в Източна Украйна включват "провокатори" от Русия и дори членове на руските тайни служби.

Къде остана дипломацията за Крим?

Никой не иска военен конфликт в Украйна. Затова вместо да изключват Владимир Путин от дискусионните групи, лидерите на ЕС трябва да тъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа