В Германия действа еквивалент на зеления сертификат, страната се готви за криза с Омикрон

5734
В Германия действа еквивалент на зеления сертификат, страната се готви за криза с Омикрон
Снимка: Getty images

Управата на град Франкфурт на Майн в тясно сътрудничество с търговците на дребно, Търговската асоциация на Хесен и Индустриалната и търговска камара на Франкфурт въвежда от 27 декември носенето на 2G гривни. Те ще служат на хората за достъп до определени търговски обекти, без да се налага да представят зелени сертификати.

Носенето на гривната е доброволно и не се събират никакви данни. Гривните са валидни за срок от една седмица, като всяка седмица ще се сменя цветът им. Обхватът на приложението е валиден за всички търговски обекти в района на града. За да се предотврати евентуална злоупотреба, цветовете на гривните ще се променят всяка седмица, пише официалният информационен портал на града, според БГНЕС.

Германия затегна правилата за влизане в страната от високорискови страни

Германското правителство затегна правилата за влизане в страната от страни и региони с широко разпространени мутации на коронавируса за...

Т.нар. 2G правило (ваксиниран или възстановен, на немски geimpft oder genesen - 2G), осигурява достъп до определени обекти само на ваксинирани или преболедували коронавируса граждани. Гривната не е заместител на сертификата за ваксинация или преболедуване, чийто оригинал трябва да се носи заедно с официален документ за самоличност. Те също трябва да се носят, защото може полицията да те провери.

Издаването на гривните е доброволно, както и приемането им като заместител на проверката за 2G в магазините. Проверките на състоянието на 2G могат да бъдат извършени отново по всяко време.

Ситуацията с коронавируса в Германия

Лотар Вилер, ръководител на Института "Роберт Кох" (към германското министерство на здравеопазването), не изключва възможността до края на годината половината от всички нови коронавирусни инфекции в Германия да бъдат причинени от варианта Омикрон. Той изрази това мнение в интервю за "Redaktionsnetzwerk Deutschland".

"В зависимост от това как се държим, вирусът ще се разпространява по-бързо или по-бавно. Не е изключено до края на годината половината от всички нови инфекции да бъдат свързани с варианта Омикрон", отбеляза Вилер. Той обаче уточни, че това може да се отложи до първата, втората или дори третата седмица на януари.

„Лек локдаун“ започва в Германия от 28 декември

Властите в Германия възнамеряват от 28 декември да въведат в страната „лек локдаун“, въпреки предварителните си планове да ...

"Огнищата на инфекция с Омикрон са впечатляващи", подчерта Вилер. Във връзка с това ръководителят на института отново призова жителите на Германия да ограничат контактите си.

Междувременно Германският консултативен комитет за ваксини (SITKO) актуализира препоръките си за ваксинация срещу коронавируса. Най-важното от гледна точка риск за здравето и живота е:

1. Хората на възраст ≥ 12 години, които са имали лабораторно потвърдена инфекция с SARS-CoV-2, трябва да получат единична доза ваксина най-малко 3 месеца след инфекцията, за да завършат основната си имунизация до второ нареждане.

2. Същото се отнася и за деца на възраст 5-11 години с предишно заболяване след инфекция с SARS-CoV-2.

3. Ваксината Comirnaty (Pfizer/Biontech) трябва да се използва от 5-годишна възраст, Spikevax (Moderna) - от 30-годишна възраст, а Vaxzevria (AstraZeneca) и ваксината на Janssen - от 60-годишна възраст (във всеки случай без горна възрастова граница).

Германия извади България от списъка с високорискови страни

Пътуващите от България за Германия вече няма да попълват електронни формуляри и да бъдат поставяни под задължителна карантина след прис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа