Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия действа еквивалент на зеления сертификат, страната се готви за криза с Омикрон

24 декември 2021, 11:01 часа • 5697 прочитания

Управата на град Франкфурт на Майн в тясно сътрудничество с търговците на дребно, Търговската асоциация на Хесен и Индустриалната и търговска камара на Франкфурт въвежда от 27 декември носенето на 2G гривни. Те ще служат на хората за достъп до определени търговски обекти, без да се налага да представят зелени сертификати.

Носенето на гривната е доброволно и не се събират никакви данни. Гривните са валидни за срок от една седмица, като всяка седмица ще се сменя цветът им. Обхватът на приложението е валиден за всички търговски обекти в района на града. За да се предотврати евентуална злоупотреба, цветовете на гривните ще се променят всяка седмица, пише официалният информационен портал на града, според БГНЕС.

Т.нар. 2G правило (ваксиниран или възстановен, на немски geimpft oder genesen - 2G), осигурява достъп до определени обекти само на ваксинирани или преболедували коронавируса граждани. Гривната не е заместител на сертификата за ваксинация или преболедуване, чийто оригинал трябва да се носи заедно с официален документ за самоличност. Те също трябва да се носят, защото може полицията да те провери.

Издаването на гривните е доброволно, както и приемането им като заместител на проверката за 2G в магазините. Проверките на състоянието на 2G могат да бъдат извършени отново по всяко време.

Ситуацията с коронавируса в Германия

Лотар Вилер, ръководител на Института "Роберт Кох" (към германското министерство на здравеопазването), не изключва възможността до края на годината половината от всички нови коронавирусни инфекции в Германия да бъдат причинени от варианта Омикрон. Той изрази това мнение в интервю за "Redaktionsnetzwerk Deutschland".

"В зависимост от това как се държим, вирусът ще се разпространява по-бързо или по-бавно. Не е изключено до края на годината половината от всички нови инфекции да бъдат свързани с варианта Омикрон", отбеляза Вилер. Той обаче уточни, че това може да се отложи до първата, втората или дори третата седмица на януари.

"Огнищата на инфекция с Омикрон са впечатляващи", подчерта Вилер. Във връзка с това ръководителят на института отново призова жителите на Германия да ограничат контактите си.

Междувременно Германският консултативен комитет за ваксини (SITKO) актуализира препоръките си за ваксинация срещу коронавируса. Най-важното от гледна точка риск за здравето и живота е:

1. Хората на възраст ≥ 12 години, които са имали лабораторно потвърдена инфекция с SARS-CoV-2, трябва да получат единична доза ваксина най-малко 3 месеца след инфекцията, за да завършат основната си имунизация до второ нареждане.

2. Същото се отнася и за деца на възраст 5-11 години с предишно заболяване след инфекция с SARS-CoV-2.

3. Ваксината Comirnaty (Pfizer/Biontech) трябва да се използва от 5-годишна възраст, Spikevax (Moderna) - от 30-годишна възраст, а Vaxzevria (AstraZeneca) и ваксината на Janssen - от 60-годишна възраст (във всеки случай без горна възрастова граница).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес