В Германия се плашат от вноса на украинско зърно. Ето какво гласят слуховете

8225
В Германия се плашат от вноса на украинско зърно. Ето какво гласят слуховете
Снимка: iStock

Много земеделски производители в Германия са притеснени. От уста на уста се разпространява информацията, че евтиното зърно от Украйна отдавна е на германския пазар. Слухът гласи, че украинското зърно се продава за нищожните 70 евро на тон. За сравнение цената на борсата в момента е около 235 евро за тон хлебна пшеница, обяснява АРД.

Липса на информация?

Земеделците се опасяват, че търговците и мелниците ще купуват евтиния продукт, независимо от това колко лошо е качеството му. Но колко украинско зърно изобщо е стигнало до Германия, пита АРД в репортажа си. Говорителка на Федералното министерство на земеделието съобщава, че институцията не разполага с точни данни за това колко зърно е било внесено в Германия от Украйна през последните години и колко в момента се внася. По думите ѝ не се води статистика за това.

Още: Нещо странно става с украинското зърно. Ето как се пренася

Причината за липсата на данни е, че ако украинското зърно влиза в Германия през Полша, то това се случва в рамките на европейския свободен пазар, където не се води статистика.

Украинското зърно в Германия не играе роля

Германските мелници преработват 8 млн. тона пшеница годишно, а зърното от Украйна не играе никаква роля в това, обяснява пред АРД управляващият директор на Асоциацията на германските мелници Петер Хаарбек. По думите му през 2023 г. от Украйна в Германия са били доставени малко под 50 000 тона пшеница. Той се позовава на данни на Федералната статистическа служба. Според Хаарбек украинското зърно не попада в мелниците, а се търгува на пазара.

Хаарбек смята, че заради политическата ситуация е възможно в бъдеще да се внася малко повече зърно от Украйна. "Но това малко количество нито се отразява пазара, нито оказва влияние върху цените на зърното", казва той.

Още: България: Русия използва доставките на храна за имперски интереси

"Коридори на солидарността"

Скоро след началото на войната през февруари 2022 г. търговските пътища за износ на зърно от Украйна през пристанищата на Черно море бяха блокирани. Зърното, от което се нуждаеха хората в Африка, нямаше как да бъде изнасяно. Затова и бяха създадени т. нар. "коридори на солидарността".

Оттогава украинското зърно пристига в ЕС с влакове, камиони и плавателни съдове по вътрешните водни пътища. Това става безмитно и без много бюрокрация. Зърното трябва да се изпрати в Африка през европейските морски пристанища. Руският президент Владимир Путин наскоро прекрати споразумението за износа на украинско зърно през Черно море, припомня АРД. Това означава, че сега "коридорите на солидарността" трябва да се разширят.

Съпротивата срещу украинското зърно и националните мерки

Още: Задръстване по Дунав заради руските удари: Кой ще се осмели да изнася украинско зърно?

Настроения и съпротива срещу вноса на украинско зърно има не само в Германия. Още през февруари полските фермери блокираха граничните пунктове към Украйна. Зърното, което трябваше само да премине през Полша, всъщност остана на пазара там и предизвика свръхпредлагане, след което полските производители не можеха да продадат своята стока. Протестираха и фермерите в България, Румъния, Унгария и Словакия. Заради това сега те получават земеделска помощ от бюджета на ЕС, обяснява АРД. Бяха наложени и защитни мерки. До 15 септември 2023 г. в тези държави вече не може да остава безмитно зърно от Украйна.

Когато беше взето решението за защитните мерки, насочени към протестиращите държави, в Германия се появиха притеснения, че в такъв случай украинското зърно ще достигне до германския пазар.

Руска пропагандна операция?

Според един фермер от Бавария недоказаните твърдения за продажбата на украинско зърно за 70 евро на тон са част от военната стратегия на Путин за създаване на настроения на Запад срещу Украйна, пише АРД. Всъщност в самата Украйна пшеницата се търгува за около 130 евро на тон.

Още: Руски дронове летели през Румъния, за да изгорят хиляди тонове украинско зърно (ВИДЕО)

Германският фермер Дитрих Трейс, който живее и работи в Украйна от 1990 г., също смята, че става дума за руска пропагандна операция: "Тук вероятно работят руски фабрики за тролове”.

От търговската група за земеделски продукти "BayWa" също подчертават, че слуховете за извънредно евтиното украинско зърно са безпочвени. Пазарът на земеделски стоки като хлебната пшеница е изключително прозрачен, тъй като цената се определя на борсата, а там дневната цена в средата на седмицата е била около 238 евро на тон.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

10 години ДНР: Ракетен удар по празнуващи с автошествие в Донецк (ВИДЕО)

Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място

Принц Хари се прибра в Лондон и поиска среща с Уилям и крал Чарлз

"Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

"Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

Ирак с призив: Мисията на ООН да се изтегли незабавно

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Пожар на товарен влак в Русия (ВИДЕО)

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа