В Испания не спират с протестите и безредиците заради знаков арест на рапър

2223
В Испания не спират с протестите и безредиците заради знаков арест на рапър
Снимка: Getty Images/Guliver

Арестът и лишаването от свобода на рапъра Пабло Асел провокира втори пореден ден на безредици и полицейски акции по време на протестите, организирани в различни части на Испания. До сериозни размирици се стига в актовете за подкрепа на рапъра в Барселона, Леида и Жирона, към които са добавени нови бунтове в Мадрид и други градове като Гранада, съобщава испанската национална телевизия RTVE, цитирана от БГНЕС.

До полунощ има арестувани поне 29 души в Каталуния, 19 в Мадрид и четирима в Гранада. В столицата на 35 полицаи и още 20 души, включително протестиращи и минувачи, е била оказана медицинска помощ от екипи на гражданска защита. Трима служители на реда са откарани в болница. В Каталуния службите за спешна помощ са приели седем души в Барселона и един в Леида.

В Каталуния арестуваха рапър, подкрепял тероризма и клеветил короната

Във вторник испанската полиция арестува рапър, който се барикадира в университет, след като беше осъден на девет месеца затвор заради п...

С плакати, на които може да се прочете "Отвлечен от държавата", "Всички на улицата!", "Да си върнем свободата!" или "Пабло Асел, Свобода", "Вън правосъдието на Франко", протестите започнаха около 19:00 ч. със засилено полицейско присъствие след безредиците във вторник в различни части на Каталуния като Барселона, Лерида, Жирона, Вик (Барселона) и Реус (Тарагона), както и във Валенсия.

Говорител на Министерството на здравеопазването на Женералитета на Каталуния потвърди, че при бунтовете във вторник в Барселона млада жена е загубила окото си, така че ще трябва да я оперират и вече е подаден сигнал в правозащитните организации.

В акта на протест в Мадрид, свикан от социалните мрежи и който няма разрешение от правителството, група младежи провокира сцени на напрежение и конфронтация със служителите на Националната полиция, по които започват да хвърлят различни предмети и отправят обиди и закани. Протестиращите са изгорили контейнери и са бутнали загражденията, които прекъсват достъпа до входа на метрото, който е в процес на изграждане. Щетите засягат и павилионите за вестници на площада, пълни със стъкло от бутилките, които протестиращите хвърлят срещу полицията. Междувременно, служителите на магазините в района са били барикадирани в тях, защото протестиращите опитвали да проникнат и там.

Някои от протестиращите са изкъртили паветата на площада, които са хвърляли по полицаите и дори са ударили шлемовете на някои от тях. Полицията е притиснала най-активните в ъгъла на "Пуерта дел Сол" и се е наложило да използва стоп-патрони и сълзотворен газ.

Арестуваха рапър за вулгарен текст

Полицията в Непал арестува преуспяващ рапър за използването на "вулгарен език" в песен, заявиха властите в петък. Това е поредният инци...

Регионалните влакове не са спирали на "Пуерта дел Сол" и подстъпите към гарата са били затворени, докато достъпите на метрото останали отворени и мотрисите продължавали да спират на гарата. Спешните служби са обработили девет леки наранявания, трима от тях са прехвърлени в болницата.

Според данни от Градската полиция в Барселона около 2200 души са излезли на улицата. Регионалната полиция "Мосос де ескуадра" съобщава за демонстрации в централната част на Барселона, където протестиращите започнали да се барикадират и да хвърлят камъни и бутилки по полицейската линия в района на пл. "Уркинаона" и "Сан Пере". Магазините в района са изрисувани с графити, а по полицейските превозни средства са хвърляни различни запалителни устройства.

В Жирона също са хвърляни стъклени бутилки и пиротехника в района на регионалното управление. Група протестиращи са подпалили кошчетата в "Пласа дел Меркадал" и са поставили барикади в съседните улици. Всичко това се случва, след като полицията излезе на пл. "Първи октомври" в града, където се провеждаше демонстрация, за да разпръсне участниците.

В Тарагона друга група протестиращи е блокирала магистрала A-7 към Валенсия, а в Леида групите започнали да преместват контейнери и да ги изгарят на улици в близост до наказателния център "Понент".

Най-малко четирима души са арестувани в Гранада в резултат на протестите, които доведоха до изгаряне на контейнери на различни улици в центъра на тази андалуска столица и повреда на превозни средства.

Ким Кардашян моли Тръмп да спаси известен рапър от шведското правосъдие

Известната лайфстайл звезда Ким Кардашиян се обърна към зетя на президента на САЩ Доналд Тръмп Джаред Къшнър от името на рапъра ASAP Ро...

Рапърът Асел е осъден за призиви към тероризъм и обиди към короната в социалните мрежи на девет месеца затвор и присъдата е ефективна, защото има друга отпреди две години за подобни деяния. Това повдигна дебати за границите на свободата на изразяване.

Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда показа своята пълна подкрепа на държавните сили за сигурност в своя акаунт в Туитър. "Насилниците и тези, които не приемат нормите, нямат място в нашето общество. Категорично осъждам насилието и моля всички политически партии да се обявят ясно срещу него", каза той.

Премиерът на Мадридската автономна област Изабел Диас Аюсо също осъди "нападението на улицата" от "престъпниците", които са се барикадирали на "Пуерта дел Сол" и изрази своята благодарност към полицейските служители за "защитата на мира" в Мадрид. Същото стори Пабло Касадо, който заяви, че "е сериозна безотговорност за правителствените партии да насърчават тези насилствени действия, които трябва да имат политически последици".

От своя страна, вицепремиерът на Мадридската автономия Игнасио Агуадо заяви в същата социална мрежа, че "някои безумци" се опитват да приложат на практика "посланията на омразата и текстовете на песните на Пабло Асел. За щастие имаме справедливост и полиция да ги спре. Цялата ми подкрепа за нападнатите служители".

От друга страна, Пабло Еченике от политическата партия "Можем" показа подкрепата си "за младите антифашисти, които настояват за справедливост и свобода на изразяване на улицата". Той добави, че "насилственото осакатяване на окото на протестиращ трябва да бъде разследвано и отговорностите трябва да бъдат изчистени със сила".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа