В Молдова прогнозират арест за президента Игор Додон

2798
В Молдова прогнозират арест за президента Игор Додон
Снимка: Getty Images/Guliver

В Молдова прогнозират арест за президента Игор Додон, пише руският вестник „Взгляд“, цитиран от "Фокус".

„Не бих се изненадал, ако Додон бъде арестуван с белезници до вечерта, защото обвиненията срещу него са много сериозни. Додон загуби във всяко отношение ”, заяви молдовският политически анализатор Сергей Назария за вестника, коментирайки отстраняването на молдовския президент от властта и назначаването на предсрочни парламентарни избори.

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Конституционният съд на Молдова на заседание в неделя временно отстрани от длъжност президента Игор Додон. За временно изпълняващ длъжн...

„Законодателството в Молдова не се спазва дълго време и то не се спазва от всички. Това, което се случи вчера в нашия парламент, трябваше да се случи през март, веднага след изборите. А това коалиционно споразумение щеше бъде подкрепено от обществото ”, смята ръководителят на молдовския център за стратегически анализ и прогноза EST-VEST Сергей Назария.

„Ако оставим настрана политическите пристрастия и внимателно прочетем конституцията - ще видите, че ако не бъде постигнато споразумение в рамките на 90 дни, тогава президентът е длъжен да разпусне парламента. Така,че законово, Конституционният съд е прав ”, обясни Назария.

"Що се отнася до политическия компонент, тук също има проблем, защото Додон е обвинен, че получава финансиране за своята партия от Русия, което позволява на опонентите му да го обвинят в държавна измяна и опит за организиране на преврат", продължи източникът.

„Не бих се изненадал, ако Додон бъде арестуван с белезници до вечерта, защото обвиненията срещу него са много сериозни. Додон загуби във всички отношения. Плахотнюк спечели тактическа победа, но накрая той също ще бъде „натопен“. И стратегически, в тази ситуация, Майя Санду и унионистите (привържениците на обединение с Румъния – бел. ред.) печелят, ”казва Назарий, наричащ настоящата ситуация „опасна за молдовската държавност“. Според него "политиката на Русия в молдовско направление се е пропукала".

„Руски експерти, оказващи влияние върху политическото вземане на решения в Молдова, погрешно оцениха ситуацията. Фактът, че притискаха Додон от всички страни да сключи сделка с АКУМ, е грешка, от която унионистите ще се възползват .

Игор Додон: Молдова няма да става член на НАТО

Молдова ще запази неутралитет и няма да стане член на НАТО или друг някакъв военен блок. Това заяви молдовският президент Игор Додон. ...

Изданието припомня, че в неделя Конституционният съд на републиката постанови, че изпълняващият длъжността премиер Павел Филип като временен президент на Молдова трябва да разпусне парламента и да определи дата за предсрочни избори.

По-късно стана известно, че Филип е подписал указ за разпускане на парламента, а предсрочните избори са насрочени за 7 септември.

Президентът Игор Додон призова народа на страната да протестира, а неговото отстраняване нарече „опит за узурпиране на властта“.

Президентската партия на социалистите и блокът на АКУМ се договориха за алианс в събота, след което сформираха правителство, но молдовският конституционен съд обяви, че те не не са спазили сроковете и обяви действията им за незаконни.

Социалистите и АКУМ от своя страна определиха действията на конституционния съд като опит за "узурпиране на властта в полза на Демократическата партия", след което приеха декларация "За завладяната държава".

Молдовският президент: Съжалявам за влошените отношения с Русия

Молдовският президент Игор Додон изрази съжаление от безотговорността на правителството, довела до дипломатическата криза с Русия и изг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа