X
 
 

В Одрин правят музей на траките

23532 5
В Одрин правят музей на траките
Снимка: БГНЕС

Областният съвет на Одрин е готов с предложение за изграждане на музей на траките, пишат регионалните медии в граничния град, предаде БГНЕС.

Комисията по евроинтеграцията настоява пред дирекцията по култура и туризъм музеят спешно да бъде изграден, като разчита на подкрепата на общините. Първоначално идеята бе проучванията на историческите източници и археологическите находки да се извършат съвместно с  България, но тя  претърпя провал.

"Този музей ще представя историята на големия регион на Балканите, където са живели траките с богата си култура и така ще разберем защо той е наречен Тракия. Одринският регион е в сърцето на Тракия, проучван е във времето от археолозите и разкритите паметници са част от историята на човечеството. Всеки паметник е част от мистерията на културното наследство на Одрин и то трябва да се обвърже с настоящето, специално трябва да се акцентира на долмените, каменните олтари, могилите и обелиските", призовава председателят на комисията Йозджан Союпак, цитиран от в. "Худут".

Союпак определя траките като познавачи на природните тайни, хора с високи познания в медицината и отлични лечители, с важна информация за небесните и земните сили и ресурси.

"България и Турция са страните, които си поделят наследството на траките, но не успяхме да сближим позициите си в посока съвместни проучвания. България обаче отвори паметниците си за света и реализира 10 млн. евро от посещенията на туристите. За съжаление, Турция и в частност Одрин, загърбва уникалните исторически доказателства за траките и малко от тях се знаят. След като не успяхме да съберем данни за тези паметници в  България, остава да организираме задълбочени и подробни проучвания в границите на Одринска област", уточнява председателят на комисията Союпак.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  недей бърза ефенди 3 яваш яваш
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Интересно, че са се юрнали да правят тракийските неща, при положение че в Мала Азия имат далеч по-интересни руини, по които се разхожда добитък.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Razbira se 4e trqbva da ima muzey na trakite v Odrin. Nie da ne sme kato bulgarite s akal ot 19 vek. Vapreki 4e nie ni6to nqmame ob6to s trakite, po logikata na bulgarite trqbva da kajem 4akay be tuka da ne e bulgaria. Trqbva da se uvajavame i da sme dobri sasedi, a ne da mislim s mozaci ot 19 vek.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Ако ти си (както казват македонците ) с тюрко-татарски произход то аз съм с тракийски( поне това казва генетиката за българите) И прибързаните заключения от комунистическите читанки си ги зпази за себе си.
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Турски мурафети - трябва да печелят пари от миналото на всичките си съседи.
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  ami to v bolharistan dolmen I meatiti pocjti ne ostanaha, a tam kudeto vse oshte ima niakakvo podobie, te sa v okayano sustoyanie. Srinaha gi komunistie po poruchenie ot Moskva. \"Kakvi Iraki, vie ste bratia slaviani\"!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Научи се да пишеш бе некадърник прост!
  : 2 !
Последно в Актуално