X
 
 

В Полша вървят към "закон за намордника" за съдиите

610 0
В Полша вървят към "закон за намордника" за съдиите
Снимка: Getty Images/Guliver
Полските законодатели дадоха зелена светлина на закон, добил популярност като "закон на намордника", който е остро критикуван от ЕС, съобщи Deutsche Welle.

Долната камара на полския парламент - Сеймът, одобри законопроект, за който анализатори изразиха опасения, че цели да накаже съдиите, критикуващи правителствените правни реформи. Новото законодателство беше остро критикувано от Европейския съюз, припомня БГНЕС.

62 граждански организации сезираха ЕК по повод атаките срещу тях

62 граждански организации (НПО) подписаха писмо, адресирано до представители на Европейската комисия, в което ги призовават да изразят...

Декретът ограничава съдебната власт да се включва във всякакви обществени дейности, които могат да се разглеждат като политически. Законът също така забранява на съдиите да бъдат критични към новите съдебни назначения или правомощия на държавните органи.

Сега, когато законодателството е прието в долната камара на полския парламент, зависи от президента на страната Анджей Дуда дали ще го превърне в действащ закон. Очаква се той да подпише законопроекта.

Законодателството, предложено от дясното правителство на страната - което президентът на Върховния съд Малгожата Герсдорф денонсира като "закон на намордника" - беше силно критикувано от Европейския съюз, Организацията на обединените нации, полските правни експерти и депутатите от опозицията. Брюксел заяви, че законът нарушава принципите на ЕС за демократичното разделение на властите.

Управляващата партия обаче заяви, че законът е длъжен да сложи край на "анархията" сред съдиите, някои от които критикуват политиката на съдебни реформи на правителството.

Промените в съдебната система в Полша може и да не бъдат толкова крайни

Управляващата партия в Полша даде признаци на отстъпление от спорните промени в съдебната система, които изкараха хиляди протестиращи н...

Actualno.com

Етикети: