В Русия затягат ограниченията върху гей пропагандата

1570
В Русия затягат ограниченията върху гей пропагандата
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който значително разширява ограниченията върху гей "пропагандата". Така се забраняват дейности и информация, считани за насърчаващи правата на ЛГБТК в страната, съобщи „Дейли мейл“, цитиран от БГНЕС.

Със закон от 2013 г. се забранява това, което властите считат за разпространение на "пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения" сред непълнолетни. Новият закон разширява обхвата на тази забрана, като включва и разпространяването на такава информация сред хора на възраст над 18 години. Новият закон забранява рекламите, медийните и онлайн ресурси, книгите, филмите и театралните постановки, за които се смята, че съдържат такава "пропаганда". Той също така разширява съществуващите ограничения, като забранява разпространяването на информация за смяната на пола сред непълнолетни и информацията, която се счита за пропаганда, насърчаваща педофилията.

Глобиха с 1 милион рубли руски телевизионен канал за гей пропаганда

Русия глоби в сряда музикален телевизионен канал за нарушаване на противоречиво законодателство, забраняващо показването на "гей пропаг...

Нарушенията се наказват с глоби, а ако са извършени от лица, които не живеят в страната, могат да доведат до експулсирането им от Русия. Глобите варират от 100 000 до 4 милиона рубли. За някои нарушения чужденците могат да бъдат задържани за 15 дни преди експулсиране.

Законът не превръща нарушенията в криминално престъпление - руското законодателство предвижда, че наказателният кодекс може да бъде изменян само чрез независим законопроект. Някои политици изразиха подкрепа за такава мярка.

Това се случва в момент, когато Кремъл упражнява все по-голям натиск върху малцинствените групи и противниците на Путин у дома, като потиска независими медийни групи и задушава свободата на словото, докато Москва засилва продължаващата вече десетилетие кампания за насърчаване на това, което според нея са "традиционни" ценности.

Властите вече използваха съществуващия закон, за да спрат гей-парадите и да задържат активисти за правата на хомосексуалистите.

Нов ход в битката на Орбан срещу ЛГБТ общността в Унгария

Управляващата унгарска партия "Фидес" внесе законодателство, което забранява разпространението на това, което тя нарича съдържание, нас...

Групите за защита на правата казват, че новият закон има за цел да изтласка от обществения живот така наречения "нетрадиционен" начин на живот на ЛГБТК, воден от лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа