В САЩ се готвят за трета доза ваксина срещу коронавирус за непълнолетни, Великобритания иска да го стори за 2 месеца за пълнолетните

1977
В САЩ се готвят за трета доза ваксина срещу коронавирус за непълнолетни, Великобритания иска да го стори за 2 месеца за пълнолетните
Снимка: БГНЕС

Компанията Pfizer обяви, че иска разрешение от здравните власти в САЩ за поставяне на бустерни дози от ваксината ѝ срещу коронавирус сред юношите на възраст 16 и 17 години с оглед появата на новия вариант на вируса Oмикрон, предаде БГНЕС.

Досега Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е издавала само разрешения за поставяне на трета доза на хора на възраст над 18 години, шест месеца след основната им ваксинация с препаратите на Pfizer или Moderna, или два месеца след инжекцията на Johnson&Johnson.

Д-р Антъни Фаучи: Определението за напълно ваксиниран в САЩ може да се промени

Определението за напълно ваксиниран може да се промени, на фона на появата на все повече доказателства за това как защитата от ваксинат...

"Подадохме искане до FDA за разширяване на разрешението за спешна употреба на бустерна доза от нашата ваксина срещу COVID-19, така че да обхване и 16-, и 17-годишните", написа в Twitter главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла. "Надяваме се да осигурим силна защита на възможно най-много хора, особено в светлината на новия и по-заразен вариант", се казва още в съобщението.

Експертите са загрижени, че моделът на мутациите, открити при варианта Oмикрон ще означава, че защитата, генерирана от настоящото поколение ваксини, може да понесе частичен удар. Макар че до няколко седмици трябва да са налице лабораторни данни, които да потвърдят или отхвърлят тази хипотеза, здравните власти на САЩ призовават всички възрастни да си поставят подсилваща доза, така че да бъдат защитени срещу тежко преболедуване след заразяване с коронавируса.

Въпреки че повече от 200 случая на Омикрон са открити в над дузина държави, досега не е регистриран нито един в Съединените щати, където вариантът Делта доминира при 99% от всички инфектирани.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън заяви, че на всички пълнолетни във Великобритания ще бъде предложена реваксинация срещу коронавирус до края на януари, 2022 година. Причината, разбира се, е появата на варианта Омикрон.

САЩ се готвят официално да стартират реваксинация срещу коронавирус

Очаква се днес, 19 ноември, Администрацията по храните и лекарствата към министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ ...

Джонсън даде втора пресконференция за три дни, посветена на Омикрон. Британският премиер заяви, че британското правителство ще направи всичко, за да може всеки, който има право на трета ваксина, да я получи. Срокът между втората и третата доза ще бъде съкратен на 3 месеца. Общо 22 случая на заразяване с Омикрон са регистрирани в Обединеното кралство - 13 в Англия и 9 в Шотландия.

Почти 18 милиона британци вече са с трета доза ваксина срещу коронавирус. Само в Англия още 14 милиона предстои да получат бустер ваксина.

Джонсън информира, че ваксините ще бъдат разпределени в 1500 центрове и болници. Той допълни, че 400 военни са повикани да помогнат на националното здравеопазване и голяма армия от доброволци. "Центрове за ваксинирани ще поникнат като коледни дръвчета", пошегува се премиерът.

Здравни експерти коментираха, че срокът до края на януари за пълно ваксиниране с бустер доза е амбициозен, но напълно постижим.

Бустерни дози срещу коронавируса - на всеки шест месеца?

След ваксинация срещу коронавирус броят на антителата намалява и се препоръчва подсилваща /бустерна/ ваксинация след шест месеца. Колко...

Междувременно Sky News съобщи, че все повече заведения отменят планирани kоледни партита, притеснени от новия вариант, недостиг на работници и проблеми със снабдителната верига.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com