Ваксините: колко от страничните ефекти са самовнушения?

3269
Ваксините: колко от страничните ефекти са самовнушения?
Снимка: Pixabay.com

Всички са чували за плацебо ефекта: в определени случаи здравето на пациенти се подобрява от хапчета без никакъв лечебен ефект - просто защото хората вярват на тези хапчета. Тъкмо от това психологическо въздействие се възползва и хомеопатията, чиито препарати също не съдържат признати лечебни субстанции.

Уморени са, а са им инжектирали само солен разтвор

А чували ли сте за "ноцебо"? Концепцията е същата, макар и обърната наопаки. Става дума за онези случаи, в които определена терапия има отрицателни, вторични последици. Например, ако една ваксина предизвиква вторични, неприятни ефекти. Когато вместо истинската ваксина на контролната група се инжектира просто безобиден разтвор с готварска сол, именно тогава говорим за "ноцебо". И понеже хората в тази контролна група не знаят, че са получили фалшива ваксина, при част от тях също се появяват странични ефекти.

Учени от САЩ и от Германия систематично изучават ноцебо ефекта при ваксинациите срещу Ковид-19. И установяват нещо, което ни кара много да се замислим: над 35% от пациентите, получили фалшива ваксина, се оплакват от т.нар. системни странични ефекти, обичайни при истинската ваксина - например, главоболие и умора. А при близо 16% от пациентите се появяват локални последствия като зачервявания, болки в ръката или отоци. След втората "доза" още повече пациенти се оплакват от главоболие и умора - над 31%. А от локални странични ефекти по-малко - близо 12%.

При реално ваксинираните страничните ефекти от инжекцията са по-често явление. След първата доза почти половината пациенти се оплакват от т.нар. системни странични ефекти, а близо 70% - от локални. След втората инжекция броят на тези оплаквания нараства с още десетина процента.

Всички тези данни са от изследване на Юлия Хаас и Сара Балу от Медицинския факултет в прочутия Харвардски университет, проведено заедно с Фридерике Бендер от университета в Марбург и с още лекари от САЩ. Колективът е проучил данните от 12 изследвания на ваксинации, включващи общо над 45 000 пациенти, ваксинирани през последните 16 години, половината от които са получили ноцебо.

Като междинно обяснение: ясно е, че както при плацебо, така и при ноцебо ефекта става дума за самовнушение. Хората от контролните групи просто си въобразяват, че лекарството е помогнало или че ваксината е причинила странични ефекти.

Има ли ноцебо ефект и при истинската ваксина? 

След 40 дни в COVID реанимация: Полицай се зарече, че повече компромис с ваксините няма да прави

След 40 дни в COVID реанимация, интубиран и на апаратна вентилация, 49-годишен полицай от Бургас живее втори живот. Веселин Косев е сп...

Най-вълнуващият въпрос в случая гласи обаче друго: А при какъв процент от ваксинираните с реален препарат страничните ефекти също са плод на самовнушение? Хаас, Балу, Бендер и другите им колеги стигат до един удивителен резултат: дори при пациентите, инжектирани с истинска ваксина, страничните ефекти в повечето случаи са продукт на въображението.

Научният екип установява, че ваксиниращите се хора имат много интензивно очакване за странични ефекти, което сериозно подсилва усещането за проявата на такива ефекти след инфекцията. Това обаче далеч не означава, че страничните ефекти са само въображаеми, не. Ноцебо ефектът (тоест - нашето въображение) води до съвсем реална, физиологическа симптоматика. С други думи: пациентът си въобразява, че ще има странични ефекти, но тъкмо това въобразяване предизвиква съвсем реалните странични ефекти.

В обобщение: не подценявайте опасността от странични ефекти след ваксинация, но имайте предвид, че и собственото Ви въображение може да ги породи.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа