Варшава: Русия е най-голямата заплаха за сигурността на Полша

2834
Варшава: Русия е най-голямата заплаха за сигурността на Полша
Снимка: Pixabay

Президентът на Полша Анджей Дуда във вторник утвърди новата Стратегия за национална сигурност на страната, като според авторите ѝ политиката на Руската федерация е основната заплаха за Републиката. Церемонията по подписване на документа се състоя в президентския дворец и бе излъчена от Полската телевизия, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

„Най-сериозната заплаха е политиката на властите на Руската Федерация, която се реализира с използването на военна сила“, се казва в текста на основния полски документ в областта на отбраната и сигурността. Главният отговор на тази заплаха, според стратегията, трябва да бъде укрепването на връзките с Европейския съюз и НАТО и довеждането на нивото на разходите за отбрана на страната до 2,5% от БВП. 

Масови арести на протестиращи предприемачи във Варшава

Полицията във Варшава задържа десетки граждани след протест на предприемачите в полската столица, предаде БГНЕС, позовавайки се на РИА ...

Както каза ръководителят на Бюрото за национална сигурност, което играе ключова роля при оформянето на стратегията, Павел Солох, този подход е приет в резултат на „подробен анализ на действията на Руската федерация“. „Демонстрираме позицията, която е в официалните документи на НАТО. Искаме да водим диалог с Русия, но преди това действаме по такъв начин, че да покажем възможностите си в областта на отбраната и възпирането“, коментира той.

Стратегията включва и съответните разпоредби, приети във връзка с разпространението на новия коронавирус. „Глобализацията и неограничените възможности за бързото движение на хора по света създават редица заплахи за здравето и живота на хората, включително полските граждани. Те могат да дойдат от устойчиви на лекарства бактерии и вируси, водещи до значителни негативни последици за здравето, икономиката и обществото, както е видно от пандемията на коронавируса SARS-CoV-2“, се посочва още в документа.

В допълнение към външните заплахи и сътрудничеството със съюзници, стратегията на Полша описва външнополитически задачи на фона на съвременните заплахи, произтичащи от развитието на интернет и електронния трансфер на данни. Подчертава се, че разработването на нови решения на базата на фиксирани и мобилни широколентови мрежи (5G и следващите поколения), квантовите технологии, автоматизацията на услугите, нанотехнологиите и изкуствения интелект създава нови възможности за развитие в Полша, като същевременно създава неизвестни досега заплахи. 

Тази стратегия е основният документ на полската държава по отношение на сигурността и отбраната. Проектът му се подготвя от правителството въз основа на препоръките на Бюрото за национална сигурност. Документът е одобрен от президента. Стратегията е основа за формиране на изпълнителни актове, свързани с държавната сигурност. Последната подобна стратегия беше приета в Полша през 2014 г.

Полша отложи президентските избори

Президентските избори в Полша се отлагат. Вотът трябваше да се проведе тази неделя - 10-ти май, по пощата, съобщава БНТ. Според Консти...

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа