Ватикана е по-добре финансово, отколкото се предполагаше

7761
Ватикана е по-добре финансово, отколкото се предполагаше
Снимка: Getty Images / Guliver

Подетата от папа Франциск финансова реформа е описана откровено в статия на префекта на Секретариата за икономика на Ватикана кардинал Джордж Пел. В петък тя ще се появи в първия брой на британското списание Catholic Herald.

Установихме, че състоянието на финансите е много по-здравословно, отколкото изглеждаше, защото стотици милиони евро "са скътани" в различни сметки на службите на Светия престол и не фигурират в баланса. Друг е въпросът -с невъзможен засега отговор, дали Ватикана трябва да притежава много по-големи резерви.

Ватикана отрича съобщенията за удвояване на сигурността поради терористична заплаха

Ватикана отрече съобщенията, че сигурността около площад"Свети Петър" е била засилена двойно след предупреждения, че папа Франциск може...

Важно е да се подчертае, че с изключение на пенсионния фонд, който трябва да бъде подсилен с оглед на изискванията към него през следващите 15-20 години, Светият престол продължава да си покрива разноските и да разполага със значителни авоари и инвестиции, пише кардиналът.

Папа Франциск създаде Секретариата за икономика (съпоставим с министерство на финансите в светска държава) през февруари и го повери на австралийския кардинал Джордж Пел. Преди това той бе архиепископ на Сидни.

Финансовото "министерство" обаче не е в структурата на Държавния секретариат (отговарящ на министерски съвет) на Ватикана, а е на пряко подчинение на папата, информира БТА.

Кардинал Пел обяснява наличието на фондове извън баланса с "насаденото чувство за независимост на административните ватикански структури", на чиито ръководители папите са позволявали да действат самостоятелно.

Французин оглави Банката на Ватикана

Френският финансист Жан-Батист дьо Франсю днес бе избран да оглави Банката на Ватикана, чието официално име е Институт за религиозни де...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа