Великобритания и ЕС се споразумяха да променят протокола за Северна Ирландия

2996
Великобритания и ЕС се споразумяха да променят протокола за Северна Ирландия
Снимка: iStock

Великобритания и Европейският съюз се споразумяха да променят протокола за Северна Ирландия, подписан по-рано като част от споразумението за Брекзит.

Това съобщиха BBC и Sky news, като се позоваха на високопоставен източник от британското правителство.

„Постигнато е споразумение. Сделката за промени в Протокола за Северна Ирландия е сключена“, каза анонимен източник от британското правителство.

По-рано днес ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Лондон за среща с британския министър-председател Риши Сунак. В пресконференция двамата лидери трябва да обявят подробностите по сделката. В 18:30 ч. местно време Сунак трябва да направи обръщение към членовете на британската Камара на общините, които се очаква да обсъдят и одобрят споразумението.

ОЩЕ: ЕС започна нова съдебна процедура срещу Великобритания заради Северна Ирландия

Протоколът, анекс към споразумението за оттегляне на Обединеното кралство с Брюксел от 2020 г. след Брекзит, запазва ексклава на Обединеното кралство Северна Ирландия в рамките на единния пазар на ЕС.

Република Ирландия, член на блока, настоя, че е необходимо споразумение за „предпазно действие“, за да се избегне „твърда граница“ с митнически проверки, които биха могли да нарушат условията на Споразумението от Разпети петък от 1999 г., което сложи край на три десетилетия сектантски тероризъм на север. Но това означава митнически проверки на стоки, идващи от континентална Великобритания, и дори забрани за определени продукти като колбаси и саксийни разсадници. Това разгневи мнозинството от юнионистките общности, което доведе до безредици и заплахи към ирландския външен министър Саймън Ковъни.

„Даунинг стрийт“ приветства "значителните и широкообхватни" отстъпки.

Съюзниците на Сунак очакват с нетърпение да видят как Борис Джонсън ще реагира на преразгледаните условия.

Междувременно правителството е изправено пред яростна реакция за въвличането на краля в политическото напрежение - тъй като Чарлз ще се срещне отделно с Фон дер Лайен този следобед по време на посещението ѝ.

Смята се, че Брюксел се е съгласил да се откаже от проверките и документите за почти всички стоки и продукти, изпращани от континентална Великобритания към Северна Ирландия. Червените и зелените митнически канали ще се използват за разграничаване на това, което е предназначено за провинцията и за републиката, която остава в ЕС, предаде „Дейли мейл“.

Смята се също, че Сунак е осигурил пакет, който премахва правилата на единния пазар за 90% от продуктите, произведени в Северна Ирландия, стига те да не са предназначени за ЕС.

Въпреки че Северна Ирландия все още може да бъде обхваната от бъдещото законодателство на ЕС, ще има демократичен механизъм, чиято цел е да гарантира, че политиците от провинцията ще имат думата и ще се консултират с Лондон.

В една от потенциалните критични точки Съдът на Европейския съюз ще остане като краен арбитър по отношение на правилата на единния пазар в Северна Ирландия. Но ще има защитни механизми, които да покажат, че делата не могат да бъдат отнесени директно от ЕС.

В това, което може да се окаже решаваща победа, Сунак изглежда е убедил блока, че текстът на протокола трябва да бъде променен - нещо, което преди това той отказваше да направи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа