Великобритания призова за повече помощ за Украйна през 2023 г.

1927
Великобритания призова за повече помощ за Украйна през 2023 г.
Снимка: Getty images

Британският министър-председател Риши Сунак призова страните членки на Съвместните експедиционни сили да предоставят повече военна помощ на Украйна, включително повече системи за противовъздушна отбрана, артилерия и бронирани машини, предаде Анадолската агенция.

"От наша страна в Обединеното кралство обещахме да достигнем или надвишим помощта от около 2,8 млрд. долара, която предоставихме тази година, през следващата година и много бих се надявал и насърчавал другите около масата да направят каквото могат, за да продължат силната подкрепа", каза Сунак, цитиран от БГНЕС.

Лондон ще предостави военна помощ от 250 млн. паунда на Киев

Обединеното кралство ще достави "стотици хиляди артилерийски боеприпаси" на Украйна през 2023 г. в рамките на нов договор на стойност 3...

В дневния ред на коалицията бяха включени войната на Русия срещу Украйна и промените в климата на сигурност в регионите на Северния Атлантик, Балтийско море и Далечния север. Функционираща от 2018 г., коалиция JEF, която допълва НАТО, се състои от - Дания, Финландия, Естония, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Обединеното кралство, Швеция и Норвегия, за да реагира бързо на кризи в Крайния Север и Северна Европа.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Сунак заяви, че страните от JEF са едни от най-близките приятели и съюзници на Украйна, и добави, че те ще продължат да подкрепят Киев. "Знаем, че тяхната сигурност е и наша сигурност. Решимостта около масата днес беше ясна: ще продължим да подкрепяме Украйна", написа той в Туитър. Сунак подчерта, че всеки едностранен призив за прекратяване на огъня от страна на Русия би бил "напълно безсмислен" при настоящите условия. "Това е напълно безсмислено: "Мисля, че това би било фалшив призив", заяви той. Такова примирие "ще бъде използвано от Русия за прегрупиране, за подсилване на войските ѝ и докато не се изтегли от завладяната територия, не може и не трябва да има истински преговори", добави Сунак.

Той също така призова членовете на JEF да продължат да се съсредоточават върху "намаляването на способността на Русия да се прегрупира и да се снабдява, а това означава да се пресекат нейните вериги за доставки и да се премахне международната подкрепа". "Особено имам предвид Иран и оръжията, които той в момента предоставя на Русия, за което трябва много силно да призоваваме, както направихме в ООН", каза британският премиер.

Великобритания изпраща нова пратка оръжия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак ще обяви в понеделник изпращането на нов голям артилерийски пакет за Украйна. Очаква се тов...

Обединеното кралство обеща да достави стотици хиляди артилерийски боеприпаси на Украйна през следващата година, като също така изпрати множество реактивни системи за залпов огън, а наскоро и 125 зенитни оръдия, се казва в изявление на правителството. "От февруари насам сме предоставили и над 100 000 боеприпаса, като доставките са пряко свързани с успешните операции за отвоюване на територии в Украйна", се казва още в изявлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа