Великобритания разрешава ГМО прасета от догодина

4617
Великобритания разрешава ГМО прасета от догодина
Снимка: Getty Images/Guliver

Генно-модифицирани храни ще се продават в магазините в Обединеното кралство. В момента се правят необходимите законови промени от догодина да бъде разрешено отглеждането на такива животни. Природозащитни организации, обаче, са основната пречка пред закона, защото смятат, използването на технологията в животновъдството може да изостри проблемите с хуманното отношение към животните, ако например това доведе до създаването на устойчиви на болести животни, които могат да бъдат настанени заедно на по-малка площ.

Противниците на ГМО прасетата казват, че приемането на генно-модифицираната храна в Обединеното кралство не трябва да се използва за удължаване или влошаване на съществуващите проблеми с хуманното отношение към животните в земеделието, като например използването на по-голяма устойчивост на болести като извинение за по-гъсто струпване на животните.

Правителството на Обединеното кралство наскоро заяви, че планира законодателство следващата година да позволи на генно-редактираните култури и животни в Англия да бъдат третирани различно от генетично модифицираните организми, като първа стъпка, която в крайна сметка може да проправи пътя за продажба на такава храна в магазините.

Редактирането на гени е по-прецизно от генетичната модификация, използвайки целенасочени промени в ДНК последователностите, които биха могли да доведат до ползи за околната среда, благосъстоянието и храненето, като например създаването на свине, устойчиви на репродуктивен и респираторен синдром - заболяване, което редовно се среща в Обединеното кралство.

3 лесни начина да различим ГМО от органичната храна

Три лесни начина да различим ГМО от органичната храна Учените все още спорят за влиянието на ГМО храните върху нашето здраве. В САЩ, К...

Даниел Хам от независимия съвет на Nuffield по биоетика казва, че технологията може да „донесе реални ползи за земеделието“. Ночленовете на етичната комисия публикуваха доклад вчера, който подчертава опасенията относно потенциалните приложения на генното редактиране при животните.

Друг пример, който докладът дава, е, че редактирането на гени за увеличаване на производството на храна, като например по-бързото узряване на видовете, трябва да избягва възпроизвеждането на проблеми с благосъстоянието, създадени от селективно размножаване, като например бързорастящи пилета с проблеми с краката.

„Имаме тази нова технология, която може да бъде потенциално трансформираща“, казва Елизабет Крипс от Университета в Единбург, Обединеното кралство, и съавтор на доклада. Крипс казва, че може да помогне за справяне с предизвикателствата, свързани с хуманното отношение към животните, изменението на климата и човешкото здраве. „Но може да се използва и по начини, които са опасни и да ни отблъснат по отношение на справянето с тези предизвикателства“, казва тя.

Говорител на Министерството на околната среда, храните и селските райони казва: „Ние предприемаме подход стъпка по стъпка, за да дадем възможност за редактиране на гени, като започнем само с растения и след това преразгледаме приложението за животни и микроорганизми по-късно. Ние сме ангажирани с пропорционално, научно обосновано регулиране и няма да намаляваме стандартите за безопасност или хуманно отношение към животните.", пише БГНЕС. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа