Вертолетният скандал в Украйна се разраства

10202
Вертолетният скандал в Украйна се разраства
Снимка: Thinkstock

Когато ръководителят на Укроборонпром Юрий Гусев обяви в края на февруари за началото на сглобяването на известните американски хеликоптери Bell UH-1 Iroquois в завода в Одеса, се долавяше усещането, че нещо не е наред, пише рускоезичният сайт odnarodyna.org.

По някакъв начин всичко стана внезапно, без шумната информационна кампания, която е обичайна в подобни ситуации. Друго нещо е изненадващо: защо бе избрана ремонтна фабрика (бившата ремонтна работилница на Одеския аероклуб), за да бъдат сглобени ирокезите, когато в Запорожье работи голямата и известна авиационна компания Мотор Сич.

Недоразуменията бяха добавени от неотдавнашната заповед на Зеленски от средата на 2021 г. „да се вдигнат във въздуха“ поне четири звена на бойни хеликоптери Ми-24, заради които те успешно тестваха собствени лопати (за носещите винтове) на тези хеликоптери в Запорожие.

И накрая, изглеждаше странно, че нито дума не беше казана за „ирокезкото попълнение“ по време на Първия всеукраински конгрес на производителите на самолети миналото лято. За него не се споменава и в стратегията "Визия за ВВС 2035".

Гусев обаче разказваше гладко и подробно, чак до гаранцията за лицензирането на Bell Helicopter Textron, описание на цеховете и точната дата на сглобяване на първия хеликоптер - датата на 30-годишнината от независимостта на Украйна (август 2021 г.), така че съмненията дори на закоравели скептици бяха разсеяни.

Експертите плавно преминаха от дискусии за физическата осъществимост на производството на хеликоптери към разговори за целесъобразността именно на този конкретен модел. Машината, позната на армейците от времето на Виетнам, е спечелила свои почитатели по целия свят и въпреки възрастта си, както уверяват приятелите, тя е проектирана окончателно да декомунизира и откъсне вертолетната Украйна от Русия.

И изведнъж сега на 3 март полското военно издание Zbiam разказа, че американците не са издавали лицензи на Украйна. „Bell Textron заяви в писмо до редактора, че не е издавал лиценз на Ukroboronprom или други стопански субекти в Украйна за производството на хеликоптери UH-1 Iroquois“ - пишат полските стратегически партньори на Киев.

В същото време американците съобщиха, че са готови да подкрепят усилията на Украйна за модернизиране на вертолетния флот, но само в рамките на правителствената процедура за чуждестранна военна продажба (FMS).

Същите поляци заявиха, че направата на военни транспортни средства трябва да зависи от поръчката, но Министерството на отбраната не се произнесе по отношение на попълването на армията с ирокезите. Украинската служба за сигурност също мълчи, а министър Аваков, както е известно, купува хеликоптери за Министерството на вътрешните работи от Франция.

Полският информационен душ обаче върна критиците към трезвост и доведе до обяснения. Обясни обаче не Гусев, а ръководителят на Одеския самолетен завод Виталий Юхачов.

Смисълът е следният: преговорите (супер-свръхсекретни) с американците продължават от няколко години, а през 2017 г. е подписан дори меморандум (генерално споразумение) за сътрудничество в сглобяването на транспортно-пътнически вертолет от среден клас и пътнически хеликоптер, чийто екипаж се състои от двама души, а бордът може да побере до 13 пътници. Не е ясно Юхачев какво разбира под „ирокез”, защото според обясненията му става дума за нещо средно между вертолет и автожир.

Като цяло, Юхачов обяви някакъв таен договор с неизвестен партньор за създаване на неизвестна демонстрационна машина за сметка на неизвестен инвеститор.

Междувременно стана известно, че ремонтният завод от Одеса през последните години е подписал само едно споразумение през 2018 г. с Aviastar Invest Corp (САЩ) и Distar CZ as (Чехия) за началото на сътрудничеството в разработването и производството на самолети в Украйна. Чехите наистина се занимават със създаването на самолети, но не хеликоптери, а свръхлеки самолети, като уж американската компания се оглавява от Генадий Крейерман, който има бизнес (Aviastar Invest Ukraine LLC) и недвижими имоти в Киев.

Американските ирокези се спънаха в хитри схеми, които са трудни за разбиране. Възможно е Гусев просто да се заблудил, че с американците всичко е уредено и той ентусиазирано се е втурнал да „угоди на нацията“. Гусев не бива да се смята за идиот, защото като един от показателите за ефективността на служителите на концерна той посочил „броя на прочетените книги".

Може да се предположи, че Гусев просто конструира в главата си някои собствени реалности, където изгражда ирокези с американците и се втурва с тях под звуците на Вагнер, за да удрят Донбас. Тази реалност има всичко - завършеният втори (самолет) „Мрия“, перуанският проект „Антонов“, създаденият от турците самолетоносач „Небесна стотица“ и, разбира се, парадът на Червения площад.

Едва сега реалностите на нашето време подкрепят по-различна версия – Гусев съчинявал съзнателно, предполага odnarodyna.org.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В синхрон с Русия: Беларус обяви "внезапна инспекция" на тактически ядрени оръжия

"25 години Путин лъже, но ще бъде сложен край": Юлия Навалная с ВИДЕО за инаугурацията на диктатора

Руснаците бомбардираха и детска градина в собствения си Белгород, евакуирани са почти 50 деца (СНИМКА)

Полша разби мрежа за трафик на мигранти

Руснаците разнообразяват: Руски самолет хвърли бомба и над Краснодарския край

Трима украинци се удавиха в река, граничеща с Румъния

Украйна разкри мрежа заговорници, подготвящи убийството на Зеленски и Буданов (ВИДЕО)

Опозиционерът Кара-Мурза спечели "Пулицър" за статии, писани от руски затвор

Осуетиха опит за подслушване на полското правителство

Ще се защитаваме, ако Путин опита украински сценарий: Президентът на Молдова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа