Виктор Орбан си остава адвокатът на Кремъл в Европа

6043
Виктор Орбан си остава адвокатът на Кремъл в Европа
Снимка: Getty Images

Въпреки че Унгария осъжда въоръжения конфликт в Украйна, нейният министър-председател Виктор Орбан е предпазлив и не критикува прекалено Русия. Той протака преговорите за нови санкции на равнище Европейски съюз и отказва да подкрепи плана за солидарност в областта на газа. Към Запада се разпространява враждебно отношение от контролираните от правителството медии, което оказва влияние върху обществото. "Това е резултат от дългогодишна проруска правителствена реторика и пропаганда", смята политологът Даниел Хегедюс.

Шестте месеца на сражения в Украйна се отразиха на мнението на унгарското общество по следния начин: само 3% от поддръжниците на премиера Виктор Орбан смятат, че Русия е отговорна за настоящия конфликт. Други 12% са убедени, че вината е на Украйна, а почти половината от анкетираните обвиняват САЩ. Тези резултати бяха представени от института IDEA.

"Това не е задължително да описва Унгария като цяло, но говори много за силата на медиите в страната и правителствената пропаганда, и най-вече за разделението в обществото. То е много поляризирано в Унгария", казва политологът Даниел Хегедюс в интервю за iRozglas.

Линията на разлома разделя избирателите на Орбан от неговите опоненти. Заслужава да се отбележи, че тези хора предпочитат много различни медии. Привържениците на опозицията следят независимите издателства и игнорират медиите в страната.

Освен трите процента, които обвиняват Русия за разпалването на конфликта, според експерт по политически анализи, заслужава внимание и оценката на отделните групи граждани за войната в Украйна. По-специално, проучване на общественото мнение показва, че над 64% от избирателите на опозицията смятат, че Русия е отговорна за настоящия конфликт.

Според Хегедюс хората четат вестници или гледат телевизия само по онези канали, които познават и които утвърждават техните убеждения. В очите на тези, които консумират само съдържанието на контролираните от държавата медии, в Украйна се разгръща своеобразна "прокси война". Те са убедени освен това, че правителството на Орбан се опитва да "извади всичко наяве" и да изясни "истинската предистория на конфликта".

Унгария се опитва да договори за себе си специални цени на руския газ

Унгария е сама в това, поне що се отнася до държавите членки на Европейския съюз. През последните месеци преговорите на лидерите на Съюза бяха в застой поради тази причина.

Министрите под чешкото председателство се споразумяха да намалят потреблението през предстоящия отоплителен сезон с 15% заради очакваните ограничения на доставките на газ от Русия. "Двадесет и шест министри гласуваха "за", а само един беше "против" - този на Унгария."

Специалистът по международни отношения Хегедюс обяснява защо това е така. Според него една от причините е, че Унгария се опитва да договори специални цени на газа от Русия. Изключително в свой собствен интерес и без да се съобразява с нуждите на останалата част от Европейския съюз. 

"От унгарска гледна точка е най-добре да постигнем някакво споразумение, без да се обръщаме към другите европейски държави. По този начин правителството се опитва да покаже променено отношение към някогашните приятелски Полша и балтийските страни, които водят неприятелска политика спрямо Русия", казва политологът.

Той също така подчертава, че това не дава добри резултати и че тези стъпки на Будапеща не са достатъчни от гледна точка на Кремъл. Това се потвърждава, наред с другото, и от неуспешното посещение на министъра на външните работи Петер Сиярто в Москва, където той искаше да преговаря за допълнителни количества газ.

Делът на Русия в доставките на газ за Унгария е около 85%, а в доставките на петрол - 65%. Унгария покрива също и част от потреблението си на електроенергия с внос от Русия.

Въпреки всичко Унгария подписа договора за солидарност. Но не със страните от Европейския съюз, а със Сърбия, и този ход, според Хегедюс, отново се обяснява с лоялността към Русия. В крайна сметка Сърбия е един от партньорите на Кремъл, на които Москва е готова да продава своя газ. Това създава удобен претекст. "Русия не е готова да доставя газ директно на Унгария. Но няма проблем с доставките за Сърбия", обяснява анализаторът.

Проблемите на Орбан

Не само газовата афера опетни репутацията на Унгария през последните месеци. Изказването на Орбан за "хората от смесена раса" също предизвика голям отзвук.

В края на юли в румънската Трансилвания, където живее голямо унгарско малцинство, Орбан отхвърли идеята за "мултиетническо" общество. "Съществува свят, в който европейските народи се смесват с тези, които идват извън Европа. Това е свят на смесени раси", каза министър-председателят.

По този начин той си спечели критики и остро осъждане от страна на партньорите си в Европа. Органите на Европейския съюз нарекоха изказването му неприемливо и несъответстващо на техните ценности. По предложение на основната фракция в Европейския парламент министър Микулас Бек, представител на председателстващата страна, заяви: "Думите на Орбан ще имат политически последици. Това ще засили още повече критиките на държавите членки на Европейския съюз по отношение на Унгария."

"Не съм сигурен колко целенасочено е било това изявление. Склонен съм да предположа, че става дума за неволна грешка", смята унгарският политолог. "Орбан отхвърли всички критики, като заяви, че изказването му е било в културен, а не в биологичен контекст. Както и да е, не виждам никаква разлика тук. Беше откровено расистко", добавя Хегедюс.

В момента в Европейския съюз се води разгорещен дебат дали да се ограничат визите за руснаци. Както и в случая с газовата солидарност, унгарците не възнамеряват да участват в това. Те не харесват и пакета от санкции, представен от Естония, който се отнася до енергетиката. Това стана ясно след изявление на унгарския външен министър.

Унгарското политическо ръководство повдига въпроси по-малко от шест месеца след парламентарните избори, на които партията "Фидес" спечели убедително и Виктор Орбан стана министър-председател за четвърти път. В коментарите, анализиращи резултатите от изборите, експертите заявиха, че може да се очаква "старомодният" кабинет да продължи досегашния си курс. Оказа се, че прогнозите им са се оправдали - и във вътрешен план, и на ниво Европейски съюз, и в отношенията с Русия.

"Политиката на Орбан, за разлика от тази на други политически лидери, не е променила проруската си ориентация. Той остава адвокат на Кремъл и запазва статуквото, което като цяло ще помогне на Русия", коментира политологът.

Орбан засилва енергийните връзки с Путин - "Росатом" разширява ядрената централа на Унгария

Унгарският ядрен регулатор е издал лиценз за строителство на два нови реактора в АЕЦ "Пакш 2", които ще бъдат изградени от руската комп...

Докато унгарският политически естаблишмънт се дистанцира от представителите на Европейския съюз и в момент, когато Русия е заета с въоръжения конфликт в Украйна, на международната сцена се създава пространство за друг голям играч - Китай.

Преди две седмици беше обявен голям инвестиционен проект - Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) заяви, че иска да инвестира 7,34 млрд. евро в изграждането на завод за батерии в Дебрецен. Унгарският министър на външните работи го нарече "най-голямата инвестиция" в историята.

С дейността си в Централна Европа Пекин може да балансира дейностите си в Азия, където активността му е намаляла до известна степен. Според експерта Хегедюс, Китай може да благодари на Унгария за включването му в преговорите 14+1 и 17+1, в които Китай се среща с Централна и Източна Европа. "Чух дори, че следващата среща на върха може да се проведе в Унгария", каза експертът.

Решаване на икономически проблеми?

Друго нещо, което разделя унгарското общество, е отношението към икономическата ситуация, която съвсем не е идеална в страната. Мерките, които правителството се опита да въведе, не дадоха резултат.

Поддръжниците на премиера Орбан твърдят, че Запада и най-вече Брюксел са виновни за кризата. Избирателите на опозицията от своя страна обвиняват правителствения кабинет.

Орбан: Западната стратегия отслабва шансовете за мир в Украйна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че стратегията на Запада задълбочава конфликта в Украйна и намалява шансовете за на...

Въпреки това Европейският съюз е този, който би могъл да предложи поне някакво решение на настоящите проблеми, например под формата на финансиране от Фонда за възстановяване, който трябва да помогне на икономиките да се справят с последиците от пандемията от коронавирус. Но Унгария няма да получи тези пари, докато не реши проблемите, за които ЕК я порица.

В понеделник изтече крайният срок, даден на Унгария да отговори на твърденията за неспазване на принципите на върховенството на закона, преди Европейската комисия да прикани държавите членки да решат дали да ограничат средствата, отпуснати на Унгария от фондовете на Европейския съюз.

"Очевидно е, че ако има в какво да обвиняваме унгарския парламент, то е в това, че автокрацията е негов основен приоритет", заключава Хегедюс.

-----------------------------

Анна Урбанова за iROZHLAS, превод БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа