Вишеградската четворка готви решителни мерки за бежанците, Борисов се държи за Меркел

5008
Вишеградската четворка готви решителни мерки за бежанците, Борисов се държи за Меркел
Снимка: БГНЕС

Държавни и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия ще обсъдят мерки за защита на границите на ЕС в условията на мигрантска криза. На срещата на върха на Вишеградската група са поканени и ще присъстват българският премиер Бойко Борисов и президентът на Република Македония Георге Иванов.

Чехия отхвърли в неделя (14 февруари) твърденията, че на предстоящата среща на Вишеградската четворка, на която ще се обсъжда по-доброто охраняване на границите по т.нар. Балкански маршрут, е против бежанската политика на германския канцлер Ангела Меркел. Чешкият министър на външните работи Любомир Зоаралек заяви, че неговата страна иска да се постигне европейско решение на въпроса. Зоаралек не приема като критика писмото на германския посланик по повод срещата на В4.

Сърбия също заговори за затваряне на границите си

Ако Австрия затвори границите си за бежанци и мигранти Сърбия ще бъде принудена да направи същото. Това каза сръбският вицепремиер и ми...

"Ние сме в постоянна връзка с германското правителство", каза от своя страна държавният секретар по европейските въпроси в Прага Томаш Проуза и поясни: Страните от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Унгария и Полша) искат да увеличат помощта си за България, Македония и Гърция, които могат да попаднат под ударите на голям бежански натиск.

Словакия намалява от днес (15 февруари) пропускането на мигранти, а словашкият премиер Роберт Фицо съобщи в събота, че Германия се противопоставя на плановете на В4 да се помогне на България и Гърция и те да затворят границите си с Гърция, през чиято територия минават много мигранти.

Българската позиция

Преди да замине за срещата на Вишеградската четворка, Бойко Борисов проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Борисов запозна канцлера с позицията на България за предстоящата утре в Прага среща на държавите от Вишеградската четворка и потвърди още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на ограда между Република Македония и Гърция, съобщиха от правителствената пресслужба.

В общия случай мигрантите не се задържат повече от ден-два в България

Само няколко часа престой - това е профилът на идващите в България от Турция бежанци. Максимумът е да останат два-три дни, докато намер...

Подобно на казаното и от Чехия, Борисов набляга от необходимостта на общо европейско решение. Премиерът обаче не пропусна пак да подчертае връзката между бежанците и кохезионните фондове. Още през миналата година Борисов изрази опасение, че парите по фондовете могат да намалеят заради нуждата от финансов ресурс за овладяване на бежанската криза.

Борисов призова канцлера Меркел за подкрепа в усложнената ситуация на българо-гръцката граница, където поради протестните действия на гръцките фермери страната търпи икономически загуби всеки ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com