Война Дуда-Туск? Полският президент помилва двамата арестувани членове на опозицията

1160
Война Дуда-Туск? Полският президент помилва двамата арестувани членове на опозицията
Снимка: Getty Images

Полският президент Анджей Дуда помилва двамата политици от доскоро управлявалата националистическа партия "Право и справедливост" (PiS), които бяха осъдени за злоупотреба с власт и бяха в затвора през последните две седмици. Става въпрос за бившия министър на вътрешните работи Мариуш Камински и заместникът му Мачей Васик.

Още: Политически скандал в Полша: Арестуваха бившия вътрешен министър и заместника му (ВИДЕО)

Сблъсъкът между Дуда и Туск

Този случай е в основата на битката между Дуда и новия министър-председател Доналд Туск, който се опитва да изкорени лоялните служители на предишната администрация в ключови институции като медиите, съдилищата и държавните корпорации и да възстанови върховенството на закона.

Президентът е свързан с PiS и все още има значителни възможности да осуети опитите на Туск за реформи, анализира Politico.

Още: Официално: Падналата на полска територия през 2022 г. ракета е от украинска ПВО система

Второ помилване

Помилването е второто, което Дуда прави спрямо Камински и Васик. През 2015 г. двамата бяха осъдени на три години и половина затвор за злоупотреба с власт по време на ръководенето на Централното бюро за борба с корупцията. Те бяха признати за виновни за използването на фалшиви документи в опит да бъдат уличени коалиционните съюзници на "Право и справедливост" през 2007 г.

Президентът тогава ги помилва, преди присъдата да влезе в сила. През 2017 г. Върховният съд отмени прекратяването на делото, а през декември 2023 г. съдът издаде нова присъда от две години затвор. Камински и Васик заявиха, че Полша се движи към "диктатура" и започнаха гладна стачка. Преди да бъдат задържани на 9 януари 2024 г., те се укриха в двореца на президента.

Още: Полша вдигна военните си самолети заради ракетната атака срещу Украйна

Снимка: Анджей Дуда, Getty Images

"Заповедта за правото на помилване е издадена. Господата са помилвани", заяви Дуда във вторник, 23 януари. "Призовавам ви незабавно да продължите делото - незабавно да изпълните заповедта на президента и незабавно да освободите господата, особено Мариуш Камински - с оглед на здравословното му състояние", добави президентът.

В понеделник Камински за кратко е бил откаран в болница, тъй като нивото на кръвната му захар е било опасно ниско, съобщават полските медии.

Реакциите

Тълпи от хора, подкрепящи PiS, прекараха дни наред в демонстрации пред ареста, където двамата бяха задържани. Въпреки това обществената подкрепа за ранното им освобождаване е малка. Проучване на вестник "Супер Експрес" показва, че 60% от анкетираните искат те да останат зад решетките.

Министерството на правосъдието е на същата позиция, но Дуда беше подложен на нарастващ натиск от страна на лидерите на партия PiS да ги освободи. В изявлението си той нарече присъдата и лишаването им от свобода "срам".

Още: Търговска война? Какво се случва с отношенията между Полша и Украйна?

Политическите му опоненти реагираха бързо. "Президентът застава срещу закона и държавата и на страната на престъпниците, които са използвали тайните служби за преследване на опоненти", заяви Марчин Босацки, депутат от Гражданската коалиция - една от четирите партии, съставящи новото проевропейско правителство.

Въпреки че президентското помилване премахва наказанието, то не отменя присъдата. Полската конституция забранява на хората с присъда да работят в парламента, а председателят на парламента Шимон Холовня вече обяви, че местата им са свободни.

Не всички членове на PiS обаче виждат нещата по този начин. "Председателят на Народното събрание Холовня сега е длъжен да позволи на нашите депутати да изпълняват мандатите си", заяви бившият министър на отбраната Мариуш Блашчак, според когото двамата трябва да бъдат наградени за борбата с корупцията.

Нова заплаха от затвор за Васик и Камински

Въпреки че Камински и Васик ще бъдат освободени, това вероятно няма да е последният път, когато ще се сблъскат с риск от затвор. Новият парламент създаде комисия за използването на шпионския софтуер "Пегас" за подслушване на опозиционни политици - нещо, за което се твърди, че е правено, когато двамата са оглавявали вътрешното министерство по време на предишното правителство на PiS.

"Като се имат предвид другите подвизи на Камински и Васик, не е изключено това да не е последното им помилване от А. Дуда", написа в Twitter депутатът от Гражданската коалиция Дариуш Йонски.

Още: Полският президент: Няма да позволя да се поставят под въпрос назначенията в съдебната система

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа