Войната между Зеленски и Залужни: Оставка на генерала би го изстреляла директно в политиката

8233
Войната между Зеленски и Залужни: Оставка на генерала би го изстреляла директно в политиката
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

През последните седмици водещи световни медии се занимават с подробностите около „конфликта“ между украинския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия украинската армия генерал Валерий Залужни. От кабинета на Зеленски отричат яростно като казват, че всичко това се дължи на кремълската пропаганда. И все пак какво точно се случва?

"Украинская правда" пише, че според запознат източник, посещението на 20 ноември на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Киев се е превърнало в допълнителен катализатор за нарастващото напрежение между военното и политическото ръководство в страната. 

„Впечатлението е, че след визитата на Остин президентът Зеленски е все по-близо до решението да смени Залужни. Кавгите изчезнаха, но отстъпиха място на шеги с много студен и язвителен хумор. Например, президентът пита нещо от типа на „Какво, напредваме ли юнашки – отстъпихме 200 метра?“, а Валерий мълчи сърдито“, разказва за изданието един от членовете на президентския съвет.

Още: Олена Зеленска разказа как украинският президент се е променил след войната

Медията отбелязва, че не е изненадващо да има спорове между двамата най-важни мъже, буквално създаващи история - напротив, би било учудващо, ако нямаше такива. "Въпреки това, пред заплахата, която е надвиснала над Украйна, е изключително важно да се разбере какво точно се случва между президента и главнокомандващия и да се отсее истината от измислицата", пише в материала на изданието.

Първите зрънца на напрежението

Още през март 2022 година проучване сред украинците показа изключително високо доверие към президента Зеленски - по това време 93% от украинското общество му вярва. Но дори още повече хора по това време се доверяват на армията в лицето на Залужни - 98%.

Търкания се появяват и заради създадения благотворителен фонд на името на Залужни - опасенията на президентството са, че той в крайна сметка може да се превърне в политическа партия. „Първоначално Валерий Залужни имаше нормални отношения с президента и с всички в Съвета, но от 22 април започнаха някакви проблеми. Залужни беше толкова обезпокоен, че се отказа от фонда“, казват източници от Генералния щаб.

Още: Зеленски: Готов съм да проведем президентски избори, но повечето украинци не искат

Първият, който изрази загриженост от възможни политически амбиции на Залужни, бе Андрий Йермак, началникът на президентската канцелария. След тези неприятни конфронтации с политическото ръководство, Залужни съзнателно започва да избягва да влиза в полезрението на медиите. Публичната му дейност за две години война се ограничава до писане на публикации в социалните мрежи и няколко интервюта за хода на войната и то почти само в чуждестранни медии.

Но това съвсем не помага да се разсеят опасенията на президентския офис. Именно заради рядкото присъствие на Залужни в медиите, всяко негово появяване там мигновено се превръща в истинска сензация и предизвиква феноменална обществена реакция.

След като украинската контраофанзива забуксува, напрежението избуя

Докато украинската армия бележеше осезаеми успехи в района на Киев, при Херсон и Харков, напрежението между политиците и военните не беше критично. Но след като украинското контранастъпление на юг спря, различията започнаха да тровят атмосферата между Зеленски и Залужни до степен, че станаха публични.

Още: Зеленски за контраофанзивата: Не постигнахме желаните резултати, но няма да отстъпим (ВИДЕО)

Факт е, че преди и в самото начало на пълномащабната руска инвазия Зеленски, като формален главнокомандващ, обръщаше много по-малко внимание на военните теми, отколкото, да речем, на изграждането на пътища или на борбата с олигарсите. Но през двете години на войната той започна да използва статута си на върховен главнокомандващ не формално, а реално и да участва във военното планиране и командване. И това бе обективно наложено от самата война - обстоятелствата действително наложиха Зеленски да навлезе в зоната на отговорност на Залужни.

Но когато Зеленски започна да участва във военното планиране, той не спря да бъде политик и внесе в твърдата йерархична структура на армията нехарактерни за нея елементи. Той всъщност създаде паралелни пътища за комуникация с командирите на различни родове войски, например с командирите на сухопътните войски Олександър Сирски или на ВВС Микола Олещук. Този директен контакт с командирите облекчи работата на президента, но дестабилизира тази на главнокомандващия, който започна да научава част от информацията от формалните си подчинени едва на съветите при президента, ако изобщо я научаваше.

„Понякога се създава впечатлението, че Зеленски има два вида въоръжени сили - „добрите“, командвани от Сирски и други негови фаворити, и „лошите“, подчинени на Залужни. Това силно демотивира главнокомандващия и, най-важното, му пречи да командва цялата армия“, описва проблема човек от близкото обкръжение на Залужни.

Друг пример за политическото поведение на Зеленски беше нашумялата медийна история за чистката в регионалните военни комитети след като стана ясно за нечуваното забогатяване по време на войната на Одеския военен комитет. Тогава Зеленски настоя да бъдат уволнени всички началници на регионалните наборни центрове и да се провери имущественото им състояние, но това създаде затруднения за военното командване от гледна точка на главнокомандващия.

Още: Украйна реши: Без избори до края на войната с Русия

Градусът на напрежението между президента и главнокомандващия обаче се повиши най-много след началото на контранастъплението на юг.

За недоволството на президентството имаше основания, тъй като именно военните подготвиха плана за настъпателните действия, както и разчетите за необходимите сили и средства за тях. Но като оправдание на военните следва да се каже, че реалните бойни действия се оказаха много по-трудни от планираните. Руснаците бяха имали достатъчно време да изградят много силна отбранителна линия, а украинската армия се оказа с недостатъчно сили за такава операция в тези условия. Западните партньори пък не бяха изпратили всички обещани доставки. 

Медийните очаквания

Проблемът е и в това, че „голямата контраофанзива“ имаше не само военен, но и политически компонент. И политическият компонент създаде високите обществени очаквания към офанзивата, така че обикновеният украинец, както и западните партньори очакваха минимум освобождаването на Крим

Още: Залужни и Буданов готвят преврат с помощта на САЩ: Руски медии

Ако не беше това политическо насаждане на очаквания, то чисто военните проблеми на боевете на юг щяха да бъдат много по-лесни за възприемане и разбиране.

Възможна ли е оставката на Залужни?

Още преди Нова година Украйна отчаяно се нуждае от нови доставки на оръжия и боеприпаси. Те трябваше предварително да се договорят със западните партньори, а също така предварително да се планира производството на собствени оръжия. За целта обаче Генералният щаб трябваше да представи на политическото ръководство своя стратегически план, в който военните да посочат от какво се нуждаят.

"Генералният щаб трябва да изготви план: трябват ни толкова оръжия, толкова хора, толкова пари. Но такъв план няма", възмущава се лидерът на партия "Слуга на народа" Давид Арахамия. А един от депутатите от партията поиска оставката на военното ръководство.

Още: Киев: Разногласия и конфликти между Зеленски и Залужни? Няма такова нещо

Запада изненадан колко много снаряди са необходими 

В действителност проблемът дори не е толкова това, че няма план. Проблемът е, че нито политическото ръководство, нито западните партньори са подготвени за разчетите, показващи, че за да освободи Украйна цялата си територия в реалните граници от 1991 г. са необходими 350-400 милиарда долара.

Нужни са 17 милиона снаряда - при тази новина по време на посещението си в Киев Лойд Остин останал меко казано изненадан, споделя източник на "Украинская правда". Остин заявил, че "не може да се съберат толкова много снаряди в целия свят".

Оплакванията на Залужни пред Лойд Остин

Високопоставен източник от армията твърди, че Залужни се е оплакал на Остин, че му се пречи. Зеленски е разбрал за това и този факт "съвсем не е спомогнал за насърчаване на доверието", казва източникът.

"Познавайки емоционалността на Зеленски, можем да предположим, че при такава прекомерна откровеност на Залужни в разговорите с партньорите въпросът за неговата оставка от чисто хипотетичен може да стане съвсем реален."

На мястото на Залужни би могъл да бъде назначен командващият сухопътните войски генерал-полковник Сирски. Проблемът е, че Сирски не привлича достатъчен медиен интерес и подкрепа.

Докато оставката на Залужни би го превърнала директно в новата суперзвезда на украинската политика в медиите. Още сега социологическите проучвания показват, че одобрението за Залужни нерекъснато расте. И на въпроса "За кого бихте гласували, ако на втори тур на президентските избори отиват Зеленски и Залужни?" разликата между двамата е минимална - 42% за Зеленски срещу 40% за Залужни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа