Войната на Путин в Украйна е колониална, а светът е заплашен от нов Гладомор

6231
Войната на Путин в Украйна е колониална, а светът е заплашен от нов Гладомор
Снимка: Pixabay

Войната на руския президент Владимир Путин в Украйна е колониална, а една от последиците от нея ще бъде световен глад. Това разказа американският историк Тимъти Снайдър на Глобалния медиен форум, провел се на 20-21 юни, пише Deutsche Welle.

Според Снайдър унищожаването и кражбите на украинското зърно и блокадата на украинските пристанища неизбежно ще доведат до по-високи цени на селскостопанските продукти и ще изострят световната продоволствена криза. Той припомни, че СССР е провеждал подобна политика спрямо самата Украйна, организирайки масовия глад (Гладомор) през 1932-1933 г.

Путин плаши, че в редица страни ще избухне глад заради санкциите на Запада

Вината за глобалните последици от санкциите срещу Русия, включително за възможния глад в редица страни, лежи на съвестта на западните д...

„Гладоморът в Украйна изигра решаваща роля за оформянето на света, в който живеем“, казва Снайдър, който е един от най-уважаваните историци, експерт по Източна Европа и автор на книги за фашизма и тоталитаризма. Ако причините за Гладомора, за установяването на които на историците им отне почти век, бяха проучени по-рано, някои последващи трагедии, например „културната революция“ в Китай, можеха да бъдат избегнати, смята историкът. На световния форум в Бон той призова за по-активно анализиране на войната в Украйна на фона на заплашващата света катастрофа от световен глад, който може да избухне през следващите месеци.

"Гладоморът в Украйна отне живота на 4 милиона души и е резултат от политически избор, направен от Йосиф Сталин", казва историкът. "Сталин провежда политика, която самият той нарича вид самоколонизация или вътрешна колонизация. Идеята е част от Съветския съюз да експлоатира друга част от Съветския съюз. Така Сталин извърши тази трансформация на СССР, при която държавата пое контрола върху селското стопанство, но тази политика се провали. Хората гладуваха и Сталин обвини за това украинците."

Предварително бе известно, че ако Украйна е под блокада, светът ще гладува

Снайдър назовава конкретни причини, поради които светът не е разбрал веднага какво е причинило глада в Украйна. От една страна липсата на журналисти, които да отразяват тази трагедия: „В началото на 30-те години беше много трудно да се отразяват събитията в Съветския съюз, през 1932 и 1933 г. на репортерите им беше забранено да посещават Съветска Украйна“. От друга страна активно работеше съветската пропаганда, която представяше жертвите на тази трагедия за нейни виновници, а чуждестранните журналисти и общественици, които се опитаха да привлекат вниманието върху проблема, бяха наречени "нацисти".

Подобна история, според Тимъти Снайдър, се разгръща и сега, през 2022 г. „Русия нахлу в Украйна. Русия води война на унищожение в Украйна. Това означава бягство и разселване на милиони украинци, унищожаване на украинските градове, екзекуция на цивилни лидери в Украйна. Но това също означава и опит да се унищожи украинската икономика. А икономиката на Украйна сега, както и преди, се основава на селското стопанство и износа на селскостопански продукти. Следователно част от усилията за унищожаване на Украйна включват блокадата на украинската търговия и на украинските пристанища, което да предотврати износа на украинска храна“, обяснява историкът.

Всичко това, според Снайдър, ще доведе до по-високи цени на земеделските продукти и до влошаване на световната продоволствена криза, първите жертви на която ще бъдат най-уязвимите слоеве от населението, например в Северна Африка.

Разсекретиха последния разговор на Макрон с Путин точно преди войната

Един от последните телефонни разговори на френския президент Еманюел Макрон с руския държавен глава Владимир Путин, състоял се в навече...

"Ако Украйна е под блокада, светът ще умре от глад. Това се знаеше предварително", подчертава историкът.

Спрете да смятате Русия за рационална държава

Снайдър призовава да се промени представата за Русия като за рационална държава и да се извлекат поуки от историческите уроци. „Харесваше ни да мислим, че Путин е някакъв технократ затова за мнозина беше трудно да си представят, че той наистина може да нахлуе в Украйна. Поради същите причини е трудно за някои от нас да си представят, че може да има по-дълбока, по-тъмна версия на тази война, версия, в която избухва глад", казва той.

Русия днес, също както и в миналото, обвинява украинците, отново наричайки ги "нацисти", отбелязва Снайдър.

Аргументите, с които Русия нахлу в Украйна, са колониални и приличат досущ на тези, с които в продължение на 500 години европейците се опитваха да завладеят останалия свят. „Те казваха, че тези и тези хора не са нация или че тази и тази политическа организация не е държава. Неслучайно същият набор от аргументи изтъква и Русия по отношение на Украйна. В този смисъл руската война в Украйна е продължение на специфичната европейска традиция на колониалните войни", посочва експертът.

„Но руската блокада на украинските пристанища и невъзможността за износ на украински продукти предполагат, че хората в Африка и Азия също нямат значение за Русия - те гладуват, за да може светът да обвинява украинците за това", обръща внимание още историкът. Не само украинците не се разглеждат като народ, но и жителите на Африка и Азия, които ще станат жертви на глада, също не се считат за хора - те са само предмети в пропагандната руска кампания, добавя Снайдър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...