X
 
 

За година във Франция 137 жени убити от партньорите си

943 0
За година във Франция 137 жени убити от партньорите си
Снимка: iStock/Guliver
Най-малко 137 жени във Франция са намерили смъртта си от ръцете на своя партньор през 2019 г., алармират правозащитни групи, цитирани от Си Ен Ен, предаде БГНЕС.

Миналата година числото е 121, твърдят официалните власти в Париж. Неуспехът на страната да се справи с кризата предизвика гняв сред критиците, които твърдят, че Франция има проблем с женомразството, и принуди правителството да обяви национален дебат за домашното насилие.

Докато активистите се подготвят да излязат на улиците за масов протест на 23 ноември, преди приключването на тази консултация, има надежда, че техните думи най-накрая ще бъдат чути.

След смъртта на една от жертвите нейното име често може да се види изписано около Париж в тунели, по сгради и мостове от Камил Лекстре. Тя е член на феминистката група Collages Feminicides.

Правосъдният министър на Кипър подаде оставка заради случая със серийния убиец

Министърът на правосъдието на Република Кипър Йонас Николау подаде оставка заради скандала около случая със серийния убиец, който шокир...

Целта им е да направят видими жертвите на убийството на жени, защото те са жени. Случаите, които обикновено се извършват от мъже, често са извършени от партньори или бивши партньори и включват непрекъсната злоупотреба и заплахи, сочи Световната здравна организация.

„Това е, за да се подчертае фактът, че това е проблем във Франция: ние все още мислим, че жените принадлежат на мъжете“, заяви Лекстре пред Си Ен Ен, докато грижливо се подготвя да залепи плакат на съдебната палата по-рано този месец.

Честотата на убийствата на жени от партньорите им във Франция е по-висока от повечето страни в Европа. Последните данни на Евростат от 2017 г. показват, че повече жени са били убити във Франция, отколкото в Англия, Италия, Испания или Швейцария. Само в Германия има повече.

Марлен Шиапа, френският министър по въпросите на равенството между половете, смята, че отчасти за тази криза вина има културата.

"Смятам, че френското общество е дълбоко сексистко и е трудно да бъде накарано да се развива", каза тя пред Cи Ен Ен. "С правителството се опитвам да спечеля културна битка срещу сексизма и женомразството, но е вярно, че е много трудно."

Die Welt: Франция с предложение за намаляване на зависимостта на ЕС от НАТО

Франция планира да предложи сериозни изменения в онази част от Вашингтонския договор, в която се определят задълженията по оказване на ...

На фона на обществения протест заради нарастващия проблем с убийствата на жени от партньорите им във Франция, правителството на президента Еманюел Макрон предприе няколко стъпки за справяне с проблема.

"Френските жени бяха погребани от нашето безразличие", заяви премиерът Едуар Филип през септември, преди да огласи редица мерки за борба с домашното насилие.

Филип обеща 5 милиона евро, за да бъдат създадени още 1000 места за настаняване при спешни случаи с жени, жертви на домашно насилие. Той също така насърчи назначаването на специализирани прокурори и съдилища за по-бързо справяне със случаите на домашно насилие, както и одит на работата на полицията в случаите на домашно насилие.

Сутринта, предхождаща обръщението на Филип, Макрон посети център за гореща линия за домашно насилие, където слуша редица обаждания.

През последните две години вестник "Либерасион“ направи отразяването на убийствата на жени приоритет, като проведе задълбочено разследване на убийствата, извършени от януари 2017 г. нататък.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители